Obiectivul numărul 1 este să depășim România la rezultatele PISA 2029, anunță ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciun

O serie de obiective strategice pentru sistemul educațional din Republica Moldova, valabile pentru următorii patru ani, au fost lansate spre consultare publică, într-un apel deschis către cetățeni de ministrul Educației și Cercetării de la Chișinău, Dan Perciun. Cetățenii moldoveni sunt invitați să își exprime opiniile și să contribuie la conturarea direcției de dezvoltare a educației, potrivit oficialului.
Primul obiectiv este depășirea României la testările internaționale PISA din 2029.
Un alt obiectiv este cel de a păstra tinerilor în țară. Concret, ministerul își propune ca șapte din zece absolvenți de liceu să aleagă să își continue studiile în Republica Moldova, nu în străinătate.
Următoarele două măsuri sunt pentru atragerea și menținerea cadrelor didactice: cel puțin 500 de absolvenți de facultăți și colegii pedagogice să intre anual în sistemul de educație, dintre care un sfert să predea discipline STEM – chimie, fizică, biologie sau matematică.
Pe partea financiară, obiectivul este ca salariul mediu în educație să ajungă la nivelul salariului mediu pe economie.
Un alt plan vizează extinderea învățământului dual. Până în 2028, numărul tinerilor care combină studiile în școli profesionale și colegii cu activitatea practică la locul de muncă ar trebui să ajungă la 2.500, față de 1.600 în 2024. De asemenea, 1.000 de tineri ar urma să fie admiși anual în programe de învățământ dual la nivel universitar.
În domeniul performanțelor școlare, autoritățile își propun ca în toate raioanele țării, rata de promovare la examenul de clasa a IX-a să fie de cel puțin 80% la toate disciplinele.
În același timp, cercetarea este vizată printr-un obiectiv de atragere a cel puțin 30 de milioane de euro din programul european Horizon, cu sprijin guvernamental.
Se anunță și investiții masive în infrastructura educațională: șase miliarde de lei moldovenești ar urma să fie direcționate în următorii patru ani pentru modernizarea și dezvoltarea școlilor profesionale, colegiilor, grădinițelor, școlilor generale și universităților.
Republica Moldova a fost una dintre revelațiile PISA 2018. La Științe a întrecut România, iar la celelalte două domenii este foarte aproape. În ultimul deceniu, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative la testele PISA. Rezultatele PISA 2018 aratau că Republica Moldova este una din cele 4 țări care au reușit să scadă, cu peste 10%, numărul analfabeților funcțional (elevilor care nu ating nivelul minim de competență la citire/lectură).
După rezultatele din 2022 la PISA, Dan Perciun a anunțat mai multe măsuri: alocație de 50 de euro pe lună pentru părinții care își transferă copiii din școlile mici, în școli mari, crearea unei rețele de Școli Model, instruirea a 3 mii de cadre didactice pentru metodele noi de predare.
„Datele PISA denotă o situație complicată care există, în special, în școlile mici din mediul rural. Elevii din aceste instituții au rezultate mult sub nivelul celor care învață în școlile mari din mediul urban. Astfel, elevii de 15 ani din instituțiile cu un număr mic de copii (sub 400 de elevi) au obținut rezultate semnificativ mai mici decât semenii lor din instituțiile cu un număr mare de elevi (peste 900). Rezultatele medii obținute de elevii din instituțiile mici sunt cu cel puțin 70 de puncte mai mici, decât cele ale elevilor din instituțiile de învățământ cu un număr total de elevi de peste 900. 70 de puncte este echivalentul unei diferențe de 2 ani în școlarizare.”
Pentru îmbunătățirea performanței copiilor din mediul rural, o soluție identificată este „ca acești copii să meargă la instituții de învățământ mai mari, din apropierea locului de trai”, potrivit ministrului Educației.
„Totodată, am inițiat modificarea Codului Educației, astfel încât să oferim o alocație pentru toți părinții care, în mod voluntar, își vor transfera copiii din școlile cu mai puțin de 50 de elevi în instituțiile mari. Planificăm ca alocația să ajungă la 50 de euro pe lună.
Pentru că un învățământ de calitate nu este posibil în lipsa unor cadre didactice bine pregătite, vom continua să investim, pe diferite căi, în proiecte de sprijin social și creștere profesională pentru pedagogi. În cadrul proiectului „Investim în profesori”, până la finele anului curent, vom instrui 3 mii de cadre didactice cu privire la metodele noi de predare, educație incluzivă și alte domenii importante. Proiectul va continua și în anul viitor, astfel ca să ajungem cu aceste formări într-un număr cât mai mare de instituții”, mai scrie acesta.
România nu a luat nicio măsură după publicarea Rezultatelor PISA 2022, deși au fost anunțate. Reamintim că Ligia Deca, declara la momentul decembrie 2023 că „trebuie să creștem de la 5 la 7 elevi din 10 care să demonstreze competențe cel puțin minime la lectură, științe și matematică”. Iar una dintre soluțiile ministrei era „testarea online periodică a nivelului de alfabetizare funcțională”.
A rămas celebru anunțul oficialului român după rezultatele la PISA 2022 care situează România la coada UE: „Avem un sistem de educație rezilient și țara noastră a reușit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu