Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

18 iulie 2025

EDUCATIE: Pentru că multe școli aleg aceeași perioadă pentru „Săptămâna Verde”, muzeele și obiectivele sunt supraaglomerate, reclamă directorii într-un raport oficial / Semnalează lipsa banilor pentru activități și birocrația din „săptămâna consumului de hârtie”  

Pentru că multe școli aleg aceeași perioadă pentru „Săptămâna Verde”, muzeele și obiectivele sunt supraaglomerate, reclamă directorii într-un raport oficial / Semnalează lipsa banilor pentru activități și birocrația din „săptămâna consumului de hârtie”  

Directorii și profesorii chestionați în raportul de cercetare Evaluarea Programului „Săptămâna Verde” reclamă mai multe dificultăți în implementarea programului, în primul raport de evaluare al programului, cerut de Ministerul Educației și realizat de Institutul de Științe ale Educației. Spațiile de vizitat sunt aglomerate pentru că multe școli aleg aceeași perioadă, nu sunt bani pentru activități și e prea multă birocrație, spun cadrele didactice și directorii. La cercetare au răspuns 255 de directori dintre care 60% sunt din mediul urban, peste 2.600 de profesori și învățători și aproape 10.000 de elevi. Chestionarele pot fi consultate la finalul articolului.

Profesorii și directorii implicați în implementarea Programului „Săptămâna verde” au precizat în cadrul chestionarelor puse la dispoziție pentru elaborarea raportului de cercetare al Institutului de Științe ale Educației, diverse dificultăți cu care s-au confruntat în școlile lor: lipsa resurselor financiare, umane, participarea elevilor la activități, aspecte de organizare și securitate a elevilor pe parcursul activităților, sprijinul primit și aspecte birocratice.

Mulți profesori au semnalat că lipsa resurselor financiare asigurate de școală sau de Ministerul Educației este principalul impediment în organizarea activităților: „Cea mai mare problemă sunt banii! Costurile. Tot ce e de calitate și relevant costă mult. A pretinde profesorilor să găsească sponsori pentru această săptămână este un abuz. Fără bani faci ce poți, adică lucruri fără prea mult impact”, spune un profesor. „Fără resurse financiare Săptămână verde este un eșec”, „E penibil să cerem an de an, de două/ ori pe an, ajutorul financiar părinților”, au mai spus unii profesori.

Multe școli se confruntă cu insuficiența sau lipsa resurselor educative, a materialelor
necesare desfășurării unor activități atractive, eficiente, interactive (ex. truse de experimente
ecologice, materiale multimedia, bibliotecă dotată cu resurse relevante pentru Program).

„În alte situații, organizarea deficitară a conducerii școlii a condus la ratarea obținerii unor facilități (finanțare, sponsorizare, gratuitate)”, mai scrie în raport.

O problemă des invocată de profesori și directori este cea legată aglomerarea spațiilor la unele muzee și obiective turistice, pentru că fiecare școală e liberă să aleagă perioada în care desfășoară Săptămâna Verde.

„Planificarea concomitentă a Programului la nivelul școlilor, aspect care determină aglomerația la unele dintre obiectivele vizitate. S-a menționat aglomerația în unele locuri de desfășurare a activităților din afara școlii (de exemplu, muzee, instituții publice), datorită desfășurării Programului în aceeași săptămână, în mai multe școli din localitate/județ).

Tot din cauza aglomerării și a suprapunerii perioadei de desfășurare a Săptămânii Verzi au fost probleme multiple legate de organizarea transportului, în special în mediul rural.

Sunt oportunități limitate ale școlilor din comunitățile mici/rurale pentru desfășurarea de activități în alte contexte decât școala și comunitatea locală.

Unele școli s-au confruntat cu dificultatea de a găsi mijloace de transport, în condițiile în care Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în același timp în mai multe școli din localitate/județ. Chiar în cazul unităților care au microbuz școlar, acesta a fost insuficient pentru nevoile școlii sau a avut diferite restricții pentru utilizare: „Un singur microbuz școlar pentru 28 de formațiuni de studiu este insuficient”, a spus un director.

Un profesor explică în chestionarul completat că „nu ne-a fost aprobată folosirea microbuzului școlar pentru activități comune cu o altă structură”.

Dificultăți legate de organizarea activităților: Profesorii și directorii au menționat provocări legate de asigurarea faptul că nu sunt suficienți profesori implicați în activitățile care presupun deplasarea elevilor în afara școlii și care să asigure supravegherea elevilor.

A fost semnalată slaba implicare sau chiar lipsa implicării autorităților locale (pentru
susținerea desfășurării activităților, pentru transportul unor materiale reciclabile).

Probleme au fost remarcate de directori și profesori și în colaborarea cu părinții: au obținut cu dificultate a acordul părinților pentru participarea elevilor la activități în afara școlii sau lipsa de implicare în activități, cum ar fi însoțirea elevilor în deplasări); lipsa de sprijin
pentru asigurarea materialelor necesare desfășurării activităților”, scrie în raportul de cercetare.

Multe școli s-au confruntat cu dificultăți în stabilirea de parteneriate: „ISJ nu are
parteneriate încheiate cu instituțiile… și a trebuit să ne milogim să ne primească cu elevii”, spune un profesor.

Nu în ultimul rând, au fost sesizate dificultăți de natură birocratică – „O parte dintre profesori au evidențiat provocări de natură birocratică, care sunt mari consumatoare de timp și nu aduc valoare adăugată la nivelul calității implementării Programului:

  • proces de planificare, realizare și raportare complex, greoi
  • proceduri stufoase pentru deplasarea elevilor în afara școlii
  • realizarea raportărilor prea detaliate după finalizarea activităților – (ex. fișe de raportare zilnică, procese verbale, raport final, jurnalul Săptămânii verzi, analiza eficienței activităților, chestionare de feedback). În unele situații, sunt solicitate
    rapoarte distincte pentru școală/ pentru inspectoratul școlar.
  • obținerea aprobărilor din partea unor instituții ce urmează a fi vizitate îngreunează procesul. Uneori sunt necesare vizite prealabile/suplimentare ale diriginților la aceste instituții.
  • solicitările de colectare de dovezi cu privire la realizarea activităților – ex. fotografii, filmări): „E stresant că trebuie să facem documente pentru orice tip de activitate, că trebuie să facem poze în timpul activității ca „dovadă” că am făcut”, spune un profesor.
  • dificultatea de a organiza activitățile din Program pe durata exactă a orarului școlar„: „Se întâmplă ca însumarea timpului petrecut la activități să nu corespundă numărului de ore din orarul curent al elevilor. Elevii și-au realizat greu numărul de ore pe săptămână datorită din cauza suprapunerii de programe pentru care au optat” (profesor).
  • În unele școli nu se acceptă documentele de raportare în format electronic: „Săptămâna verde devine Săptămâna consumului de hârtie”, spune un profesor.
Despre cercetare și metodologie

Cercetarea Institutului de Științe ale Educației a fost realizată pe bază de chestionar, pe un eșantion reprezentativ la nivel național pentru rețeaua școlară. Chestionarele au fost aplicate în luna noiembrie 2024, prin autocompletare, în format online și au fost completate de elevi din învățământul gimnazial (clasele VII-VIII) și din învățământul liceal (clasele IX-XII), de profesori (învățători/profesori pentru învățământul primar, profesori diriginți) și de directori de unități de învățământ, filierele teoretică și vocațională, public și privat.

  • Eșantionul realizat cuprinde 255 de directori, dintre care: 40% directori de școli din mediul rural și 60% din mediul urban; 62% directori de școli gimnaziale și 38% directori de liceu.
  • Nu au participat liceele tehnologice
  • Dintre directorii de liceu, 81% reprezintă licee teoretice şi 19% licee vocaţionale. În ce priveşte experienţa managerială, peste jumătate dintre directori au o vechime în funcţie de peste 5 ani, 11% au 4-5 ani, 28% ocupă funcţia managerială de 2-3 ani, iar 9% se află în funcție de numai 1 an.
  • S-au primit răspunsuri de la 2.618 profesori, dintre care: 29% profesori care predau în școli din mediul rural şi 71% în școli din mediul urban; 38% învăţători/profesori pentru învăţământul primar, 33% profesori care predau în gimnaziu şi 29% profesori care predau la liceu. Ca experienţă didactică, aproape două treimi (62%) au o vechime didactică de peste 20 de ani, 24% au 11-20 de ani, 12% au 1-10 ani, iar 2% sunt profesori debutanţi.
  • La chestionarul specific au răspuns 9.872 de elevi, dintre care 80% din mediul urban şi 20% din mediul rural. Pe niveluri de învățământ, au răspuns 46% elevi de gimnaziu (clasele VII-VIII) şi 54% elevi de liceu (clasele IX-XII). Dintre elevii de liceu investigați, 84% învață în licee teoretice, iar 16% în licee vocaţionale. Dintre respondenţi, 46% sunt băieţi şi 54% sunt fete.
Chestionarul aplicat profesorilor
Chestionarul aplicat directorilor de școală
Informații de context

Bugetul Administrației Fondului de Mediu, aprobat de Guvern joi, 24 aprilie, nu are alocată nicio sumă pentru finanțarea programului Săptămâna Verde în 2025. În dreptul acestei rubrici este trecut 0 lei.

În anul școlar 2024-2025, programul „Săptămâna verde” a primit 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, deși suma anunțată inițial de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în iulie 2023, era de 100 de milioane de euro. Școlile care au aplicat pentru finanțarea activităților din programul Săptămâna Verde 2024-2025 ar trebui să primească banii începând cu luna octombrie.

Programul permite școlilor să își aleagă perioada în care se desfășoară (câte 5 zile consecutive) și activitățile.

Săptămâna Verde a fost introdusă în anul școlar 2023-2024, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis, pusă în practică fără niciun studiu sau comentariu de la fostul ministru Sorin Cîmpeanu.

De remarcat că Guvernul a susținut financiar numai programul introdus în Legea învățământului de către președintele Klaus Iohannis, deși școlile din România au două săptămâni în care profesorii și elevii trebuie să realizeze activități extracurriculare: Săptămâna Școala altfel, introdusă de Legea Miclea-Funeriu în 2011, și Săptămâna Verde, introdusă Klaus Iohannis, președinte la acea vreme.

Săptămână Verde a fost introdusă de președinție și de Ministerul Educației condus de fosta consilieră a lui Klaus Iohannis, Ligia Deca, fără a prelungi anul școlar cu cel puțin 5 zile, atât cât le-a fost eliminat profesorilor din predarea curriculumului obligatoriu menținut nemodificat. Amintim că România se clasează constant în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală. Anul acesta școlar, România este în top 5 țări din Europa cu cele mai multe zile fără școală: elevii au 8 perioade de vacanță, care înseamnă 120 de zile libere – potrivit raportului european Eurydice.

Într-o analiză cu experți, părinți, profesori și elevi, Edupedu.ro a scris despre școala ciuruită de zile libere, punți, săptămâni altfel și verzi, module cu multe vacanțe. În mai 2023, când am publicat analiza, experții așteptau răspunsurile acestui studiu privind impactul împărțirii anului școlar pe module.

Peste 900 de profesori și directori de școală propun renunțarea la cel puțin unul dintre programele Școala Altfel și Săptămâna Verde, arată studiul „Evaluarea măsurilor de implementare a structurii anului școlar pe intervale de cursuri (module)”, publicat pe 31 decembrie de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), fără a fi promovat în vreun fel de Ministerul Educației.

Studiul este reprezentativ la nivel național, au participat aproape 7.000 de profesori. Unii profesori spun că ar trebui implementate măsuri cum ar fi gratuitatea intrării la muzee și a transportului pentru activitățile din afara școlii.

Citește și:
Propuneri ale directorilor și profesorilor privind Săptămâna Verde: Desfășurarea celor 5 zile pe parcursul tuturor modulelor sau la finalul anului școlar, renunțarea la program pentru școlile fără resurse necesare, comasarea cu programul „Școala Altfel” – Raport de cercetare publicat de Minister
Săptămâna Verde înseamnă cel mai adesea activități în curtea școlii pentru elevii din mediul rural sau în clasă și la bibliotecă, arată un studiu al Institutului de Științe ale Educației
Elevii și părinții nu înțeleg rolul și utilitatea programului Săptămâna Verde, potrivit raportului de evaluare publicat de Ministerul Educației: Vin cu scutiri, deși au fost în vacanță cu părinții, iar cei din ani terminali sunt încurajați de părinți să se pregătească pentru examene, spun profesori chestionați

Este ilegal ca părinții să dea bani pentru activitățile din săptămânile „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, spune ministrul Daniel David: Nu trebuie mers neapărat în excursii
N-am vrut să scot Săptămâna Verde și Școala Altfel pentru că ele reprezintă o apropiere de filosofia OECD, spune ministrul Educației: După ce am predat curriculum standard, nu mergem să ne plimbăm, ci să discutăm cum folosim în viața de zi cu zi ce am învățat
DOCUMENT Noile instrucțiuni pentru Școala altfel și Săptămâna verde, trimise în școli de Ministerul Educației: propuneri de abordări clasice și nonformale, printre care învățarea prin experiență și rezolvarea de probleme reale / Alte instrucțiuni anunțate pentru începutul anului școlar
Noi seturi de instrucțiuni, anunțate de ministrul Educației pentru Școala altfel și Săptămâna verde: Ele nu sunt o pauză în procesul educațional. Ora poate să rămână de matematică, de chimie, de fizică, de biologie
Cele 36 de săptămâni din structura anului școlar 2024-2025 rămân 29.2, semnalează profesoara Irina Căpățînă: Pe celelalte le-au înghițit, pe rând, Școala Altfel, Săptămâna Verde, două rânduri de simulări, bacalaureatul în timpul cursurilor, sărbători laice și religioase, punți și poduri unde și când s-a putut
Săptămâna „Școala altfel” din anul școlar 2025-2026 o să aibă două teme obligatorii, violența și consumul de substanțe, anunță ministrul Educației: Activitățile vor fi semi-structurate, adică vom spune cam ce ne dorim acolo
Săptămâna verde și Școala altfel, mai ales la liceu, nu funcționează, spune profesoara Raluca Răducanu: Elevii nu știu cum să fugă, noi n-avem niciun mod de a-i ține la școală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu