Rezultatele finale de la Definitivat 2025 vor fi publicate luni, 21 iulie. Profesorii nemulțumiți de notele inițiale au putut depune contestație în perioada 15-16 iulie / Media minimă de promovare a examenului este 8

Luni, 21 iulie, vor fi publicate rezultatele finale de la examenul național de definitivare în învățământ 2025, potrivit calendarului oficial. Profesorii care au fost nemulțumiți de notele inițiale de la proba scrisă au putut depune contestație în zilele de 15 și 16 iulie.
Peste 5.780 de profesori debutanți au promovat examenul național de Definitivat, potrivit rezultatelor inițiale publicate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) marți, 15 iulie. Aceștia au obținut media minimă necesară – cel puțin 8 – și dobândesc astfel dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Potrivit datelor MEC, cei mai mulți candidați promovați au avut note cuprinse între 8 și 8,50 la proba scrisă, care contează în proporție de 70% din media finală.
33 de cadre didactice dintre cele 8.849 care au fost notate în urma probei scrise de la examenul de definitivare în învățământ au obținut media 10, potrivit dosarului de presă al Ministerului Educației și Cercetării. Este vorba despre rezultatele inițiale. Anul trecut, 59 de profesori au avut media 10 la definitivat, ceea ce înseamnă că, anul acesta, scăderea este de 44% a numărului de note maxime.
- Proba scrisă este parte constitutivă a examenului, nota obținută la această probă având o pondere de 70% în calculul mediei finale. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele examenului, inclusiv proba scrisă.
Calendarul pentru Definitivat 2025:
- 15 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale
- 15-16 iulie 2025: Înregistrarea contestațiilor
- 16 iulie – 20 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
- 21 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale
- 21-23 iulie 2025: Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați
- 24 iulie – 14 august 2025: Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației
Ce este definitivarea în învățământul preuniversitar?
Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.
Amintim că, potrivit Legii învățământului preuniversitar 198/2023, examenul de Definitivat se organizează în condițiile Legii educației naționale nr. 1/2011 până în anul școlar 2027-2028:
Art. 248 – „(6) Examenul de definitivat, concursul național de ocupare a posturilor didactice de predare și obținerea gradelor didactice II și I se organizează în condițiile stabilite în Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, până în anul școlar 2027-2028 inclusiv.”
În prezent, examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:
- etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
- etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.
Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.
Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.
Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.
După Definitivat urmează gradele didactice
Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin accederea la definitivarea în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Pentru a putea participa la proba scrisă, candidații au avut de îndeplinit simultan următoarele condiții:
- efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an;
- să dețină pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”;
- minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult 3 ori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu