Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

16 iulie 2025

EXTERNE: New York Times, despre violența anti-imigranți din Irlanda de Nord și prezența grupărilor de crimă organizată formate din ROMÂNI la Ballymena

New York Times, despre violența anti-imigranți din Irlanda de Nord și prezența grupărilor de crimă organizată formate din ROMÂNI la Ballymena

New York Times, despre violența anti-imigranți din Irlanda de Nord și prezența grupărilor de crimă organizată formate din ROMÂNI la Ballymena

Joia trecută, efigia unei bărci pline cu imigranți a fost arsă în vârful unui rug, într-un mic oraș din Irlanda de Nord, în timpul ceremoniilor care comemorau victoria unui rege protestant asupra unuia catolic. Pe barcă erau prinse mesaje cu textul “Opriți bărcile cu imigranți” și “Veteranii înaintea refugiaților.”

A fost doar cel mai recent dintr-o serie de incidente anti-imigranți care au avut loc în Irlanda de Nord în ultima lună.

Incidentele amintesc de violența din timpul conflictelor dintre catolici și protestanți, comentează New York Times. Ținta atacurilor s-a schimbat, dar mesajul este același:

Nu sunteți bineveniți aici. Dacă nu plecați, o să vă forțăm să plecați.

La Ballymena, un oraș la 50 de kilometri de Belfast, violența a erupt după ce doi băieți de 14 ani au fost acuzați de o tentativă de viol asupra unei tinere localnice, pe 7 iunie.

Cei doi, despre care BBC a relatat că au vorbit în instanță prin intermediul unui interpret român, au negat acuzațiile.

În seara după ce cei doi băieți au apărut în instanță, o manifestare pașnică pentru fata din Ballymena a degenerat în violență direcționată împotriva membrilor comunității rome din zona Clonavon Terrace.

Episoadele de violență au continuat pe parcursul a șase nopți consecutive și s-au extins și în alte localități.

Manifestanții violenți din Ballymena au incendiat mai multe case, multe din ele locuite de familii de imigranți.

În orașul Larne, la 30 de kilometri mai spre est, membrii unor bande au dat foc unui centru recreational care era folosit pentru a îi găzdui temporar pe imigranții care fuseseră alungați din casele lor.

În Portadown, din County Armagh, după ce mulțimi furioase au atacat locuințele pentru imigranți, proprietarii le-au cerut locatarilor să se mute temporar, până ce amenințările se mai potolesc.

De atunci, în urma atacurilor, 21 de familii au fost relocate în locuințe temporare, din motive de siguranță, arată autorul NYT.

Ballymena, o bază a grupărilor de crimă organizată formate din români

O mare majoritate a oamenilor din Irlanda de Nord nu sunt de acord cu violența, dar scenele de luna trecută au arătat că tăciunii violenței și tribalismului din zonă se pot reaprinde oricând.

În ultimii câțiva ani, influxul modest de imigranți a devenit ținta ostilității atât în Irlanda cât și în Irlanda de Nord, care sunt de departe cele mai omogene zone ale insulelor britanice.

Pe o insulă care timp de secole a fost definită de emigrare, schimbarea demografică este foarte vizibilă, mai ales în comunitățile mai sărace, din clasa muncitoare, unde ajung multe familii de imigranți.

“În Irlanda de Nord, simțul teritorialității este încă foarte puternic — și nu doar foarte puternic ci și păzit de grupuri de oameni înarmați,” a spus Duncan Morrow, profesor de științe politice la Ulster University din Belfast. “Violența din societate în Irlanda de Nord escaladează extrem de rapid, deoarece este în mare parte o componentă a modului în care întreaga societate este organizată.”

Astăzi, familiile de imigranți sunt o minoritate și deci niște ținte evidente pe străzile altfel omogene ale Irlandei de Nord.

Un alt factor care alimentează violența sunt variile grupări criminale și paramilitare de la periferia societății. Ballymena rămâne un focar al activității grupărilor protestante paramilitare, dintre care unele s-au transformat în bande criminale.

Documente ale instanței arată că Poliția crede că Ballymena este folosită ca o bază a grupărilor de crimă organizată formate din români, care se ocupă cu traficul de droguri și prostituție.

Oficialii din Irlanda de Nord nu au acuzat bandele protestante de a fi fost în spatele atacurilor și incendierilor din iunie, dar au spus că nu exclud posibile legături.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Mai mulți români, „prea speriați” ca să mai stea în Ballymena după ce locuințele le-au fost ATACATE: „Copiilor le este frică și nouă ne este frică”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu