Nicio taxă vamală pentru motoarele, computerele și microscoapele din SUA. UE și-a redus lista de contraimporturi de la 95 de miliarde de euro la 72 de miliarde de euro
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/07/von-der-leyen-si-donald-trump.jpg)
Comisia Europenă a trimis lista revizuită guvernelor: avioanele Boeing, motocicletele Harley Davidson și băuturile spirtoase rămân. Însă tarifele vor intra în vigoare abia în august, dacă negocierile eșuează.
Noua listă de produse americane care ar putea fi supuse unor contratarife
Comisia Europeană a difuzat printre statele membre noua listă de produse americane care ar putea fi supuse unor contratarife în cazul eșecului negocierilor. Comparativ cu propunerea pusă pe masă acum două luni, valoarea totală a mărfurilor a scăzut de la 95 de miliarde de euro la 72 de miliarde de euro.
Conform documentului consultat de La Stampa, avioanele (inclusiv Boeing), motocicletele (cum ar fi emblematicele Harley Davidson), băuturile spirtoase (inclusiv whisky Bourbon) și aproape toate produsele agricole și alimentare (inclusiv homarii) rămân pe listă, dar cele mai semnificative schimbări privesc sectorul auto (în special pentru a proteja componente precum motoarele cu ardere internă), dispozitivele electrice și electronice (fără tarife pentru laptopuri și computere), asistența medicală (în special pentru a conserva materialele utilizate pentru radiografii și instrumentele de laborator, cum ar fi microscoapele) și utilajele industriale (în principal pompe și generatoare electrice). Cu o singură clarificare: „Importul de produse militare nu va fi supus tarifelor”.
În aceste două luni de consultări, Comisia a primit 550 de plângeri din partea statelor membre și a părților interesate, convingând-o să elimine produsele corespunzătoare a 158 de coduri vamale.
Lista mărfurilor europene considerate cruciale pentru SUA a fost redusă
În plus, lista mărfurilor europene considerate cruciale pentru Statele Unite, pe care UE dorea să le restricționeze tocmai pentru a-și afecta partenerul comercial, a fost redusă semnificativ – până la punctul de a dispărea aproape complet.
Ideea inițială era de a limita exporturile de mărfuri în valoare de 4,4 miliarde de euro, dar, în urma comentariilor părților interesate, valoarea acestora a scăzut la 94,4 milioane de euro, din care 63,8 milioane de euro se referă la deșeuri și fier vechi feros, iar 30,6 milioane de euro la deșeuri și fier vechi de aluminiu.
Lista finală a produselor americane – care necesită acum aprobarea statelor, dar ale cărei tarife vor intra în vigoare abia în august, dacă nu se ajunge la un acord – a fost întocmită pentru a restabili echilibrul în contextul tarifelor americane asupra produselor europene și, în special, pentru a răspunde la tarifele de 25% pentru sectorul auto, tarifele de 10% aflate în prezent în vigoare pentru marea majoritate a produselor europene și creșterea de la 25% la 50% a tarifelor pentru oțel și aluminiu.
Noile tarife s-ar adăuga la cele deja aprobate (dar încă suspendate) pentru bunuri americane în valoare de 21 de miliarde de euro, ca răspuns la tarifele inițiale americane (de 25%) pentru oțel și aluminiu.
Factorii care au determinat întocmirea noii liste
La întocmirea listei finale, Comisia explică faptul că a luat în considerare mai mulți factori, cum ar fi „disponibilitatea unor surse alternative de aprovizionare în afara sau în interiorul UE”.
Cele 72 de miliarde de euro constau în principal din bunuri industriale, care reprezintă 65,7 miliarde de euro. Dintre acestea, aeronavele reprezintă cea mai mare parte (10,8 miliarde de euro), urmate de utilaje industriale (9,4 miliarde de euro), sectorul auto (aproape 8 miliarde de euro), substanțe chimice și materiale plastice (7,7 miliarde de euro), dispozitive medicale (7,6 miliarde de euro) și bunuri electrice/electronice (peste 6 miliarde de euro).
Importurile de bunuri agroalimentare supuse tarifelor se ridică la 6,4 miliarde de euro: 1,9 miliarde de euro în fructe și legume, precum și 1,3 miliarde de euro în băuturi alcoolice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu