Angajații din Guvernul Bolojan reacționează: „8 ospătari ai RAAPPS, transformați peste noapte în simboluri ale risipei”
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/07/angajati-proteste-guvern-e1752865958180.jpg)
România are nevoie de reforme reale și respect pentru cetățeni, nu de vinovați de fațadă care să ascundă lipsa de soluții, a transmis vineri, 18 iulie, Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului condus de Ilie Bolojan.
Ce i-a nemulțumit pe sindicaliștii SAALG
Angajații din Palatul Victoria îl acuză pe Mihai Jurca, șeful Cancelariei Prim-ministrului, de populism și manipulare, după ce a prezentat restructurarea instituției ca o măsură de combatere a risipei.
„Astăzi, opinia publică a fost martora unui nou exercițiu de populism administrativ practicat cu cinism de către șeful Cancelariei Prim Ministrului, Mihai Jurca. Sub pretextul unei „reorganizări” a Cancelariei, „pro-europeanul” Mihai Jurca a prezentat cu emfază tăierea unor posturi și a unor cheltuieli, insistând în mod suspect asupra „problemei” celor 8 ospătari ai RAAPPS, transformați peste noapte în simboluri ale risipei, ai corupției cotidiene, ai unei elite bugetare parazite. O imagine comodă, manipulatoare, periculoasă, care nu are legătură cu atribuțiile legale ale domniei-sale”, spun angajații din Palatul Victoria.
Aceștia au adăugat că discursul despre eficientizare bugetară este o încercare de deturnare a atenției, prin stigmatizarea unor angajați contractuali ai statului și transformarea acestora în ținte publice.
„Ceea ce pare a fi un discurs de eficientizare bugetară este, în realitate, o formă de deturnare a atenției, un atac gratuit și profund nedrept asupra unor angajați ai statului, personal contractual aflat în subordinea directă a unui serviciu guvernamental. A-i transforma în ținte publice pe acești oameni, fără nicio vină, doar pentru a cosmetiza o pretinsă reformă instituțională, constituie nu doar un abuz moral, ci și o posibilă încălcare a normelor legale ce reglementează protecția salariaților”, spun angajații.
Nu ne aflăm în fața unei reorganizări administrative, ci a unei vendete simbolice dirijate împotriva celor mai vulnerabili, în timp ce adevăratele canale de risipă rămân intacte, ascunse în birocrații politizate și contracte păguboase pentru stat. Să reții numărul „opt” și să construiești o strategie de imagine în jurul câtorva ospătari care, printre altele, servesc apă în ședințe guvernamentale nu e reformă, ci mascaradă. Este grotesc și este rușinos.
Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului:
Ei au cerut șefului Cancelariei premierului Bolojan să manifeste respect, legalitate și demnitate în conducerea instituției, nu spectacol politic.
„Cerem, mai presus de toate, ca șeful Cancelariei Prim‑ministrului să înțeleagă că a conduce o instituție a statului presupune demnitate, nu spectacol, legalitate, nu impuls politic, și respect pentru fiecare om din administrație, indiferent dacă poartă costum sau șorț. România nu are nevoie de reforme de fațadă și de eroi improvizați. România are nevoie de legalitate, echilibru și respect pentru oamenii săi, nu de țapi ispășitori scoși la rampă pentru a masca incapacitatea reală de reformare profundă”, au conchis sindicaliștii.
Ilie Bolojan le-a tăiat demnitarilor mașinile cu șoferi și mâncarea de la finalul ședințelor de guvern
Șeful Cancelariei premierului Ilie Bolojan, Mihai Jurca, a confirmat vineri, 18 iulie, ce a dezvăluit Libertatea în urmă cu două zile, anume că va fi tăiat 40 la sută din personalul Cancelariei, dar a precizat că tăierile nu se vor opri aici. Vor fi reduse mașinile, vor fi desființați șoferii, iar mesele de la finalul ședințelor de Guvern vor dispărea.
Jurca a susținut că cheltuielile de protocol la Guvern sunt aproximativ 3 milioane de lei pe an, dintre care 2,3 milioane de lei revin RAAPPS sub forma de cheltuieli de restaurant și că, de acum înainte, demnitarii nu vor mai putea beneficia de mâncare după fiecare ședință de Guvern.
„Avem, de exemplu, o cheltuială lunară de 80.000 de lei cu 8 ospătari care deservesc demnitarii, cabinetul primului ministru și avem, în medie, 300.000 de lei pe lună cheltuieli cu protocolul. […] Vom reduce aceste cheltuieli, interzicând demnitarilor să mai poată organiza mese, bufet în cadrul ședințelor”, a afirmat șeful Cancelariei premierului.
Totodată, Guvernul va reduce numărul mașinilor de la 30 la 15. „De săptămâna viitoare, vom căuta căile legale prin care vom putea reduce șoferii. Fiecare demnitar va avea acces la o Dacie Duster, dar nu va mai avea șofer. Își va conduce propria mașină, ca și în orice altă companie privată”, a spus șeful Cancelariei premierului Bolojan.
Întrebat ce se va întâmpla dacă un demnitar nu are permis auto, Jurca a răspuns: „Circulă cu transportul în comun”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu