Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

18 iulie 2025

POLITICA: Președinte de țară caut consilieri. Lista departamentelor din Administrația Prezidențială care nu au niciun șef și pentru care Nicușor Dan mai are nevoie de „una-două luni” ca să-i găsească

Președinte de țară caut consilieri. Lista departamentelor din Administrația Prezidențială care nu au niciun șef și pentru care Nicușor Dan mai are nevoie de „una-două luni” ca să-i găsească

Președinte de țară caut consilieri. Lista departamentelor din Administrația Prezidențială care nu au niciun șef și pentru care Nicușor Dan mai are nevoie de „una-două luni” ca să-i găsească

În 26 iulie se împlinesc două luni de când președintele Nicușor Dan și-a preluat mandatul de la Cotroceni. În tot acest timp, el a făcut o singură numire în echipa sa de consilieri (prezidențiali sau de stat), în persoana lui Radu Burnete. În acest moment, sunt nouă departamente în Administrația Prezidențială care nu au nicio conducere. 

Întrebat luni într-o conferință de presă de la Cotroceni când își va numi echipa în Administrația Prezidențială, președintele Nicușor Dan a spus că este „o analiză” în curs. 

„Va mai dura una-două luni, sunt persoane pe care mi le doresc să completeze, e o analiză care va mai dura una-două luni”, a răspuns președintele în conferința de presă de luni.

Dacă va mai dura încă două luni pentru ca Nicușor Dan să numească noi consilieri la Cotroceni, înseamnă că președintele își va numi echipa de la Administrația Prezidențială la patru luni distanță de la preluarea mandatului.

În acest moment, conform site-ului Administrației Prezidențiale și conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al instituției, nouă departamente nu au nicio conducere:

  1. Departamentul Politică Externă, Parteneriate Strategice și Românii de Pretutindeni
  2. Departamentul Constituțional Legislativ
  3. Departamentul Politică Internă
  4. Departamentul Climă și Sustenabilitate
  5. Departamentul Educaţie şi Cercetare
  6. Departamentul Sănătate Publică
  7. Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale
  8. Departamentul Comunicare Publică
  9. Purtătorul de cuvânt al Președintelui României

Pentru aceste departamente, Nicușor Dan trebuie să numească consilieri prezidențiali sau de stat.

Un consilier prezidențial câștigă în jur de 22.000 de lei brut, în timp ce un consilier de stat are un salariu de aproape 17.000 de lei brut.

Bugetul Președinției, redus cu 20%

În cadrul aceleiași conferințe de presă de luni, președintele Nicușor Dan a anunțat că bugetul Administrației Prezidențiale va fi redus cu 20% pentru acest an, în semn de solidaritate cu măsurile de austeritate.

Ce departamente de la Cotroceni au asigurată în acest moment o conducere

În acest moment, la Administrația Prezidențială sunt 11 consilieri prezidențiali sau de stat, care conduc diferite departamente: 

  1. Cristian Diaconescu, consilier prezidențial – Departamentul Securităţii Naţionale – Coordonatorul Cancelariei Președintelui României;
  2. Luminița-Teodora Odobescu, consilier prezidențial – Departamentul Afaceri Europene;
  3. Radu Burnete, consilier prezidențial – Departamentul Politici Economice şi Sociale;
  4. Delia Dinu, consilier prezidențial – Departamentul Protocol;
  5. Mariana Costea, consilier prezidențial – Secretariatul General al Administrației Prezidențiale;
  6. Simona-Livia Maftei, consilier prezidențial – Cabinetul Președintelui;
  7. Cătălina Galer, consilier de stat – Departamentul Administrație, Politici Publice și Societate Civilă;
  8. Mihai Șomordolea, consilier de stat – Departamentul Securităţii Naţionale – Secretarul CSAT;
  9. Gabriel-Cristian Pișcociu, consilier de stat – Departamentul Administrație, Politici Publice și Societate Civilă – Oficiul pentru Relații cu Cetățenii;
  10. Florin-Lazar Vlădică, consilier de stat – Departamentul Securităţii Naţionale – Directorul Oficiului Informaţii Integrate;
  11. Lenuța Cobuz, consilier de stat – Cancelaria Ordinelor. 

Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al Administrației Prezidențiale, „Funcțiile de conducere ale serviciilor Administrației Prezidențiale sunt următoarele:  

  • consilier prezidențial – funcție de demnitate publică numită cu rang de ministru;
  • consilier de stat – funcție de demnitate publică numită cu rang de secretar de stat;  
  • director, șef serviciu, șef birou”. 

Practic, diferența între un consilier prezidențial și un consilier de stat constă în faptul că prima categorie este asimilată cu rang de ministru, iar cea de-a doua cu rang de secretar de stat. 

Nicușor Dan a decis, în 24 iunie, să îi păstreze în echipa de la Cotroceni pe cinci consilieri prezidențiali și trei consilieri de stat ale căror mandate urmau să se încheie la 30 iunie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu