Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

20 iulie 2025

VEDETE: Artistul din Generația de Aur care a lucrat pe șantier. Cum a reușit să devină celebru și de ce a ales muzica

Artistul din Generația de Aur care a lucrat pe șantier. Cum a reușit să devină celebru și de ce a ales muzica

Pentru a evita înrolarea în armată, Mircea Vintilă a ales să urmeze cursurile Facultății de Construcții. A absolvit cu succes și chiar a lucrat în domeniu, primul său loc de muncă fiind pe șantierul Barajului Siriu.

Artistul din Generația de Aur care a lucrat pe șantier. Cum a reușit să devină celebru și de ce a ales muzica

Mircea Vintilă, între muzică și șantier / FOTO: Pixabay

Totuși, la un moment dat, s-a văzut nevoit să ia o decizie esențială: să continue cariera în construcții sau să urmeze drumul muzicii. Alegerea avea să-l transforme într-una dintre vocile emblematice ale folkului românesc.

Mircea Vintilă, între șantier și scenă: artistul care a construit baraje înainte să cânte pe marile scene

La 76 de ani, Mircea Vintilă nu are regrete. Spune că, dacă ar putea să o ia de la început, tot muzica ar fi drumul ales. Puțini știu însă că, înainte de a deveni unul dintre cei mai apreciați artiști folk din România, Vintilă a fost inginer. A absolvit Facultatea de Construcții și a lucrat o perioadă pe șantierul Barajului Siriu, într-un domeniu complet diferit de cel care avea să-l consacre.

„Eu am debutat ca solist vocal al unei trupe. Atunci, cu formația cu care cântam, Formația Vega, am avut primele spectacole și am luat primii bani. Era destul de complicat, pentru că aveai de dat pe instrumente. Eu aveam și microfon, asta însemna că sunt și foarte prețios. În afară de faptul că eram solistul vocal al trupei, aveam și microfon. Fiecare avea. Aveam și chitare ca să putem susține și să facem față în spectacole. Atunci am câștigat primii bani, așa cum era în perioada aceea.

După aceea, am cântat la Student Club, unde au cântat aproape toți cântăreții. Și am debutat și voce și chitară într-o duminică dimineață la Cenaclul Atlantida, condus de Radu Anton Roman. Era un cenaclu literar și se obișnuia ca la sfârșitul orelor de program să cânte cineva. Prima întâmplare, prima duminică a cântat Mircea Florian și a doua duminică am cântat eu două cântece.

Asta pentru că îl auzisem la radio, într-o emisiune, pe Bob Dylan. În acea perioadă cânta acompaniat doar de chitară și de muzicuță. Și am zis că se poate și așa. Pe vremea aceea era greu cu instrumentele care ne lipseau. Am cântat cu Formația Vega, apoi am început să cânt doar eu cu voce și chitară”, a declarat Mircea Vintilă pentru Viva.

Pasiunea lui a rămas totuși muzica

Mircea Vintilă povestește că, deși a început cu studiul violei și a urmat Facultatea de Construcții, adevărata sa pasiune a fost mereu muzica. După o scurtă perioadă în care a profesat ca inginer, a fost nevoit să aleagă între cariera tehnică și scenă — și a ales muzica, decizie pe care nu a regretat-o niciodată.

„Am făcut o școală de muzică la violă, pentru că nu mai erau locuri la vioară. Și am dat examen și am intrat la violă, dar dorința cea mai mare a fost atunci să cânt, când am primit cadou de la tatăl meu, o chitară. Învățam să cântăm unul de la celălalt. Era o bucurie imensă și asta era nemaipomenit pentru acea perioadă. A fost o perioadă de creație formidabilă, dar nu numai la noi, ci peste tot în lume.

A fost o perioadă extraordinară. A crescut și dragostea pentru scenă și pentru muzică. Eu am absolvit Facultatea de Construcții și m-am și prezentat la post, după aceea.Ba da. Am profesat timp de șase luni. Am fost repartizat la Siriu, unde s-a făcut un mare baraj. Apoi am fost chemat la București, tot la o deschidere de șantier și am stat și acolo câteva luni, pentru că nu s-a mai putut. Inginerul mi-a spus: 'Aici e de treabă, nu e de glumit'.Da. Trebuia să fac o alegere. Și am ales să cânt. Asta a fost. A fost dragostea pentru muzică și nu îmi pare rău, vă dați seama”, a mai spus artistul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu