Marcel Ciolacu a demisionat de la șefia PSD. Partidul trebuie să decidă dacă rămâne la guvernare. Cât vor dura discuțiile pentru formarea unui nou Executiv / Ce actual ministru vrea să păstreze Nicușor Dan - HotNews.ro

Marcel Ciolacu a demisionat de la șefia PSD. Partidul trebuie să decidă dacă rămâne la guvernare. Cât vor dura discuțiil
📅 2025-05-20

Președintele ales Nicușor Dan a anunțat că și l-ar dori ca prim-ministru pe Ilie Bolojan, actualul președinte interimar, dar a nominalizat și un actual ministru pe care ar vrea să-l vadă și în viitorul cabinet. Deocamdată însă, marea necunoscută este dacă social-democrații vor face parte din noua guvernare.

13:20

Marcel Ciolacu a demisionat, marţi, din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat, în cadrul Consiliului Politic Naţional al formaţiunii, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. La această oră, ședința continuă.

……………………………………………………….

Nicușor Dan a afirmat, la Antena 1, că, dintre actualii miniștri ar dori ca Daniel David să-și continue activitatea, „de principiu” și în viitorul guvern.

„Ministrul Daniel David a spus că vine vara asta cu un program de reformă a Educaţiei. Am încredere în el, e o persoană competentă care a studiat Ştiinţele Educaţiei, e şi o persoană cu anvergură intelectuală. Sunt foarte curios de programul cu care vine”, a afirmat Nicuşor Dan, citat de News.ro.

Întrebat dacă sunt și alți miniștri în funcție pe care ar dori să-i păstreze în noul guvern, acesta a spus: „Nu vreau să avansez un alt nume”.

David este dispus să rămână, dar pune condiții

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, nu a exclus posibilitatea de a rămâne în guvernul condus de premierul ce va fi nominalizat de către Nicușor Dan, însă a spus că rămânerea sa în Executiv este una condiționată.

„Vorbind foarte cinstit, v-am spus condiţiile în care am venit pentru prima parte a mandatului. Pentru această a doua parte am spus că pot, sau aş putea să rămân, dacă văd că există un guvern care îşi asumă în programul de guvernare aceste lucruri mari. Astfel, dacă nu se regăsesc aceste lucruri mari, rolul meu s-a încheiat la nivel de minister. Totdeauna este o variabilă, pentru că nu controlezi tu lumea”, a afirmat, luni, Daniel David, răspunzând unei întrebări.

În ce privește structura politică a viitorului guvern situația rămâne incertă întrucât PSD nu a decis încă dacă va participa la viitoare coaliție.

Subiectul va fi discutat în ședința Consiliului Politic Național al partidului care va avea loc marți, de la ora 13.00.

PSD va decide astăzi dacă rămâne la guvernare

Deocamdată nu s-a conturat o poziție dominantă pe acest subiect în rândul liderilor PSD. Robert Negoiță, primarul sectorului 3, s-a pronunțat pentru intrarea în opoziție a partidului „pentru a repara ceea ce nu funcționează în interiorul său”.

„Sunt aproape 15 ani în care, cu mici excepţii, PSD a fost la guvernare. Pentru sănătatea democraţiei şi a partidului, este nevoie şi de câte un ciclu electoral în opoziţie”, consideră primarul.

Constantin Toma, primarul din Buzău, își dorește ca partidul să rămâne la guvernare pentru că „trebuie făcute reforme mari”. Însă Toma susține că PSD ar trebui să participe la guvernare cu o nouă echipă de conducere, întrucât cea actuală a preferat să rămână neutră când a fost vorba de alegerea „între democrație și fascism”.

Un alt lider important din teritoriu, Constantin Rădulescu, președinte al PSD Vâlcea și președinte al CJ Vâlcea, deși nu s-a pronunțat categoric pentru una din cele variante, crede că social-democrații trebuie să ia parte la consultările noului președinte cu partidele și abia apoi să decidă drumul pe care îl vor urma.

În ședința informală a conducerii PSD care a avut loc luni, la Vila Lac, câțiva dintre cei prezenți au luat cuvântul pentru a dezbate dacă partidul ar trebui să intre la guvernare sau să rămână în opoziție și despre cum poate fi consolidat partidul după eșecurile de la ultimele rânduri de alegeri.

Părerile sunt împărțite, potrivit surselor HotNews, însă, dintre cei prezenți la întâlnirea de astăzi sunt mai mulți cei care doresc să rămână în opoziție, dar să susțină din Parlament reformele propuse de viitorul Guvern.

O parte dintre cei care au participat au spus că ar trebui să meargă pe calea suveranistă, ca să poată recâștiga electoratul care a trecut de partea AUR.

„În urma acestor consultări, eu cred că toţi liderii PSD, toţi liderii organizaţiilor judeţene – cunoscându-i şi având mare încredere în colegii mei – îşi vor consulta organizaţiile şi se va decide dacă PSD va accepta să facă parte din viitoarea guvernare sau va lua alt drum”, a declarat Rădulescu.

Ședința Consiliului Politic Național al PSD va avea loc marți de la ora 13.00. Atunci, se va lua act de demisia lui Marcel Ciolacu, va fi stabilit președintele interimar și cine va face parte din echipa care va primi mandat de negociere pentru formarea unei viitoare coaliții. Există lideri care susțin că deși există posibilitatea să nu intre la guvernare, ar trebui să ia parte la negocieri.

Rotația premierilor, o variantă indezirabilă

Nicușor Dan așteaptă și el concluzia dezbaterilor din PSD. „Pentru moment nu e clară direcţia în care vrea să meargă PSD-ul. Sunt nişte clarificări interne pe care ei trebuie să şi le facă”, a explicat el. „Cu PNL-ul e relativ simplu, ei au un preşedinte intermar, cu USR-ul de asemenea, cu UDMR-ul de asemenea”, a observat președintele ales.

Astfel, în momentul de față există două variante posibile de guvern. Prima dintre ele ar fi ca toate partidele pro-europene reprezentate în Parlament, cu susținerea grupului minorităților din Camera Deputaților, să constituie un guvern cu o majoritate largă, de 301 voturi în cele două Camere.

„Ideal ca toate patru (formațiunile proeuropene, n.r.), plus minoritățile să facă un Guvern, să avem un Guvern stabil. (…) Domnul Bolojan rămâne opțiunea mea, fără să promit în momentul ăsta. E o discuție în curs, fiecare din oameni are niște așteptări, niște condiții, trebuie toate astea armonizate”, a declarat Nicușor Dan.

El nu a exclus varianta unei rotații în funcția de prim-ministru, așa cum a existat între Ciucă și Ciolacu, însă nu este o ipoteză pe care să o favorizeze. „Faptul că premierul a avut la dispoziţie doar un an şi jumătate nu a fost benefic. Îţi ia câteva luni să înţelegi mecanismele, iar când cunoşti realităţile trebuie să renunţi la funcţia de premier. Văd un guvern care să îşi asume guvernarea pentru trei ani şi jumătate”, a afirmat Nicuşor Dan, la Antena 1.

Calcule pentru noul Executiv

O primă ipoteză este aceea în care PSD decide să intre din nou la guvernare. Adică practic să rămână. Așa, ar putea forma alături de celelalte partide pro-europene – PNL, USR, UDMR – o majoritate solidă formată din 301 parlamentari. Ca un guvern să fie validat are nevoie de minim 233 de voturi.

Mai există și opțiunea unui guvern minoritar, despre care și Nicușor Dan spune că „este una din variante”. În acest scenariu PNL, USR, UDMR alături de minoritățile naționale intră la guvernare având susținerea social-democraților în Parlament.

În cazul în care PSD nu va susține această formulă de guvernare, 122 de voturi ar fi pierdute, iar PNL, USR și UDMR nu pot forma o majoritate, având doar 162 de parlamentari (179, dacă se alătură și Minoritățile Naționale).

Acest guvern ar putea primi votul de învestitură, dacă PSD votează la învestirea în Parlament fără a intra cu miniștri, dar ar fi extrem de vulnerabil neavând o majoritate parlamentară care să-l susțină pe principalele proiecte legislative.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

SuperLiga: Petrolul anunţă transferul lui Mihnea Rădulescu la Universitatea Craiova

FC Petrolul Ploieşti şi Universitatea Craiova au ajuns la un acord privind transferul jucătorului de 19 ani Mihnea Rădulescu. Mihnea Rădulescu a ajuns în curtea Academiei Petrolul Ploieşti la vârsta de 7 ani şi a…

Nicușor Dan, despre deciziile conducerii PSD: „Este o veste bună”/ Care va fi rolul Primei Doamne în mandatul său

Președintele ales Nicușor Dan a afirmat, la ProTV, că disponibilitatea PSD de a participa la negocierile privind noul guvern, exprimată de către noul președinte Sorin Grindeanu, este „o veste bună”. Dan a anunțat că, în…

După discuția Putin-Trump, Moscova susține că mingea e acum în terenul Kievului: „Sperăm ca măcar instinctul de conservare a rămășițelor statului să prevaleze”

Rusia a declarat marți că Ucraina trebuie să decidă dacă va coopera sau nu la discutarea memorandumului care să preceadă un potențial viitor acord de pace pe care Moscova l-a invocat în discuțiile cu SUA.…

VIDEO George Simion anunță contestarea rezultatului alegerilor prezidențiale la CCR: „Din exact aceleași motive pentru care ei au anulat alegerile în decembrie” / Acuzații la adresa Republicii Moldova și Franței

Liderul AUR, George Simion, a anunțat marți seară că formațiunea sa va contesta la Curtea Constituțională a României (CCR) rezultatul alegerilor prezidențiale de duminică, scrutin pierdut de Simion în fața lui Nicușor Dan. „Noi vom…

VIDEO Salutul bizar care stârnește controverse. Cum au fost surprinși Erdogan și Macron timp de 13 secunde

Vinerea trecută, la summitul Comunităţii Politice Europene care a fost organizat la Tirana, în Albania, preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au avut cea mai ciudată strângere de mână, care…

Parlamentul European cere prelungirea implementării PNRR. O veste bună pentru România

Parlamentul European a adoptat marţi, cu 63 de voturi pentru, 12 împotrivă şi şase abţineri, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezililenţă, din care este finanţat şi PNRR-ul României, şi care cere prelungirea planului…

Câți bani a încasat HotNews în campania electorală din contracte de publicitate pentru Nicușor Dan și George Simion

Grupul de presă ZYX, din care face parte HotNews, a avut contracte de publicitate politică cu fiecare dintre cei doi candidați, potrivit publisherului companiei, citat într-o investigație Snoop despre banii care au mers către presă în…

Judecătoare din Ploieşti, exclusă din magistratură. Abaterile disciplinare săvârşite

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus, marţi, excluderea judecătoarei Maria Rădulescu de la Judecătoria Ploieşti din magistratură pentru săvârşirea mai multor abateri disciplinare, printre care gestionarea defectuoasă a dosarelor, prin amânări nejustificate a deciziilor…

Primăria Parisului vrea să scape orașul de chiștoace. 60% din țigările fumate în public ajung pe jos

Sensibilizarea cetăţenilor, amenajarea mobilierului urban şi sancţiuni: municipalitatea din Paris lansează un plan de luptă împotriva chiştoacelor astfel încât agenţii de curăţenie să nu mai fie nevoiţi să strângă 4-5 milioane de chiştoace în fiecare…

Topul televiziunilor care au primit bani pentru promovarea lui Nicușor Dan în turul 2. Sume mari primite de România TV și Antena 3 CNN. George Simion a declarat, până acum, doar banii dați la RTV

Noul președintele ales al României, Nicușor Dan, a cheltuit peste 40,4 de milioane de lei în campania pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai, în timp ce contracandidatul său din 18 mai, George…

Good News

Only good and positive news.