Misiunea OSCE, despre alegerile din România: „Ziua alegerilor, gestionată profesionist/ Lipsă de transparență în activitatea administrației electorale” - HotNews.ro

Misiunea OSCE, despre alegerile din România: „Ziua alegerilor, gestionată profesionist/ Lipsă de transparență în activit
📅 2025-05-20

Pregătirile tehnice pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au desfăşurat în mod „profesionist” şi „eficient”, în ciuda „lipsei de transparenţă” în activitatea administraţiei electorale, arată un raport preliminar al misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, prezentat luni, informează Agerpres.

„În acest al doilea tur foarte disputat am observat că libertăţile fundamentale de întrunire şi asociere au fost respectate. Pregătirile tehnice pentru turul doi s-au desfăşurat în mod profesionist şi eficient în ciuda lipsei de transparenţă în activitatea administraţiei electorale. Una din sursele de îngrijorare a fost lipsa reglementării perioadei între primul tur de scrutin şi începerea campaniei oficiale pentru turul doi. Acest lucru a condus la incertitudine cu privire la activităţile politice permise, regulile de finanţare a campaniei şi mediatizare, ceea ce a afectat participarea altor partide politice”, a afirmat Lucie Potuckova, şefa delegaţiei Adunării parlamentare a OSCE, într-o conferinţă de presă privind raportul preliminar după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România.

„Dezinformare și informare greșită pe scară largă”

Ea a precizat că, deşi atmosfera din jurul acestor alegeri a fost foarte polarizată şi caracterizată de retorică defăimătoare, un număr mai mare de alegători şi-au exprimat voinţa într-un mod calm şi ordonat. „Observarea noastră în secţiile de votare a arătat că ziua alegerilor a fost în general bine organizată şi gestionată profesionist şi, în ciuda unor inconsecvenţe procedurale observate, am evaluat pozitiv”, a precizat Potuckova.

Şefa delegaţiei Adunării parlamentare a OSCE a indicat că în online mesajele campaniei electorale s-au concentrat pe teme de polarizare şi atacuri personale.

„Comportamentul în online şi acoperirea mediatică diversă, dar uneori părtinitoare au afectat capacitatea alegătorilor de a face o alegere informată. În plus, dezinformarea şi informarea greşită pe scară largă inclusiv la procesul electoral au adus la răspunsuri publice din partea autorităţilor”, a adăugat ea.

În opinia sa, mai este nevoie să se lucreze la cadrul electoral în conformitate cu angajamentele OSCE şi cu standardele internaţionale.

Lucie Potuckova a informat că raportul final al misiunii de observare va fi emis la 90 de zile de la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Eficiență limitată a CNA

La rândul său, şeful misiunii Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, Eoghan Murphy, a declarat că administraţia electorală a implementat procesul electoral în mod profesionist, eficient şi în termene legale, dar transparenţa a rămas limitată la fel ca în primul tur, deoarece şedinţele au continuat să fie închise, iar informaţiile publicate de birourile electorale au fost uneori „incomplete” sau „inconsecvente”.

Potrivit lui Murphy, evenimentele clasice de campanie au fost mai vizibile ca în primul tur, iar dezinformarea şi informarea greşită au fost prezente pe scară largă online, incluzând acuzaţii de fraudă electorală, care au fost negate cu promptitudine de autorităţi.

„În ciuda creşterii numărului de postări online semnalate de autorităţile statului, prevalenţa continuă a comportamentului neautentic, inclusiv în jurul campaniilor ambilor candidaţi, au indicat că răspunsurile instituţiilor au rămas fragmentate şi, în general, insuficiente pentru a atenua în mod eficient un astfel de comportament. Acest lucru a avut impact asupra capacităţii alegătorilor de a face o alegere informată”, a susţinut el.

Eoghan Murphy a afirmat că deciziile CNA cu privire la sesizările legate de mediatizarea campaniei nu au prevăzut o reparare eficientă sau în timp util. „Unele decizii au fost luate cu întârziere, iar sancţiunile au avut un efect de descurajare limitat având impact asupra eficacităţii reparării”, a explicat el.

Conform acestuia, lipsa cerinţelor de raportare în domeniul finanţării campaniei în perioada intermediară dintre primul şi al doilea tur de scrutin a afectat transparenţa şi responsabilitatea. Au fost constatate unele inconsecvenţe procedurale, dar acestea nu au afectat evaluarea general pozitivă a observatorilor.

„Ziua alegerilor a fost în general calmă, bine organizată şi condusă cu profesionalism. În câteva secţii au fost prezente persoane neautorizate, inclusiv poliţişti şi oficiali locali, şi accesibilitatea secţiilor de votare pentru persoanele cu dizabilităţi a rămas o îngrijorare serioasă”, a afirmat şeful misiunii ODIHR a OSCE. El a precizat că observatorii internaţionali vor rămâne în România pentru a urmări evoluţiile post electorale, inclusiv orice plângeri şi contestaţii legate de alegerile prezidenţiale.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

George Simion, noi acuzații la adresa presei: „Majoritatea aparține sistemului, este cumpărată, este o presă guvernamentală”

În discursul său de marți seară, în care a anunțat contestatea rezultatului alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională a României (CCR), liderul AUR, George Simion, a lansat noi acuzații la adresa presei din țara noastră. „Majoritatea…

Președintele Senatului, despre noul guvern: „Din perspectiva PNL, cu siguranță, cred că ne vom asuma responsabilitatea guvernării” 

Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului din partea PNL, a spus că liberalii vor să își asume guvernarea alături de toate partidele pro-europene. El crede că Bolojan va fi propunerea partidului pentru funcția de premier,…

Reacție rapidă: „Nu fugem”. Contestarea alegerilor este o nouă suprapunere a cuplului Simion – Georgescu peste mesajele și dorințele Rusiei

Alegerile din România sunt nelegitime, a spus în mod explicit Moscova, încă din 3 martie, prin  Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. A repetat-o Călin Georgescu, pe 4 mai, când a venit la urne…

Elon Musk vrea să dea mai puțini bani pentru campaniile electorale. „Cred că am făcut suficient”

Miliardarul american Elon Musk a declarat marţi, la Forumul economic din Qatar, că intenţionează să îşi reducă în mod semnificativ finanţările pentru campaniile electorale, după ce în 2024 a alocat peste 290 milioane de dolari…

SuperLiga: Petrolul anunţă transferul lui Mihnea Rădulescu la Universitatea Craiova

FC Petrolul Ploieşti şi Universitatea Craiova au ajuns la un acord privind transferul jucătorului de 19 ani Mihnea Rădulescu. Mihnea Rădulescu a ajuns în curtea Academiei Petrolul Ploieşti la vârsta de 7 ani şi a…

Nicușor Dan, despre deciziile conducerii PSD: „Este o veste bună”/ Care va fi rolul Primei Doamne în mandatul său

Președintele ales Nicușor Dan a afirmat, la ProTV, că disponibilitatea PSD de a participa la negocierile privind noul guvern, exprimată de către noul președinte Sorin Grindeanu, este „o veste bună”. Dan a anunțat că, în…

După discuția Putin-Trump, Moscova susține că mingea e acum în terenul Kievului: „Sperăm ca măcar instinctul de conservare a rămășițelor statului să prevaleze”

Rusia a declarat marți că Ucraina trebuie să decidă dacă va coopera sau nu la discutarea memorandumului care să preceadă un potențial viitor acord de pace pe care Moscova l-a invocat în discuțiile cu SUA.…

VIDEO George Simion anunță că va contesta rezultatul alegerilor prezidențiale la CCR: „Din exact aceleași motive pentru care ei au anulat alegerile în decembrie”

Liderul AUR, George Simion, a anunțat marți seară că formațiunea sa va contesta la Curtea Constituțională a României (CCR) rezultatul alegerilor prezidențiale de duminică, scrutin pierdut de Simion în fața lui Nicușor Dan. „Noi vom…

VIDEO Salutul bizar care stârnește controverse. Cum au fost surprinși Erdogan și Macron timp de 13 secunde

Vinerea trecută, la summitul Comunităţii Politice Europene care a fost organizat la Tirana, în Albania, preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au avut cea mai ciudată strângere de mână, care…

Parlamentul European cere prelungirea implementării PNRR. O veste bună pentru România

Parlamentul European a adoptat marţi, cu 63 de voturi pentru, 12 împotrivă şi şase abţineri, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezililenţă, din care este finanţat şi PNRR-ul României, şi care cere prelungirea planului…

Good News

Only good and positive news.