Reprezintă baza pentru întreaga știință și s-a dezvoltat semnificativ din momentul în care oamenii au învățat să numere, potrivit Live Science, citat de a1.ro.
Matematica abstractă este diferită de numărare, însă numărarea reprezintă baza matematicii și a dus la dezvoltarea unor tipuri mai avansate.
Când a fost inventată matematica
Potrivit experților, oamenii au învățat să numere în urmă cu zeci de mii de ani. Osul Ishango, din regiunea Congo a Africii, este o dovadă a faptului că oamenii știau să numere în urmă cu 20.000 de ani.
Cu o lungime de 10 centimetri, osul de animal a fost găsit în anii 1950. Experții cred că zecile de semne paralele de pe suprafața sa reprezintă numărarea unor obiecte. În anii 1970, arheologul Alexander Marschak a susținut că reprezintă un calendar lunar de 6 luni. În ambele scenarii, aceasta reprezintă o formă de numărare.
Mai există osul Lebombo, descoperit în sudul Africii, în anii 1970. Acesta are o vechime de 43.000 de ani și este plin de semne similare. Experții cred că reprezintă un ciclu lunar de 29 de zile sau un ciclu menstrual.
Însă data exactă a apariției numărării este aproape imposibil de stabilit. Ar fi fost inspirată de observarea cerului înainte ca Homo sapiens să părăsească Africa.
„Nu exista lumină artificială atunci, doar focuri în peșteri,” a declarat Jens Høyrup, expert în matematică. „Și atunci când nu ai poluare cu lumină, Luna și stelele sunt fantastice.”
Pentru a determina când a fost inventată matematica, astfel de dovezi arheologice sunt extrem de importante.
Evoluția matematicii în ultimele secole
Următorul pas important în dezvoltarea matematicii a avut loc datorită sumerienilor. Aceștia sunt considerați și inventatorii scrisului cuneiform, cea mai veche formă de scriere. Printre contribuțiile notabile la civilizația umană este un sistem de numerale care putea fi scris pe tăblițe. Sistemul este folosit și astăzi în trigonometrie.
Matematica, spre deosebire de numărare, reprezintă studierea tiparelor și relațiilor care apar între logică și concepte abstracte.
Dincolo de dezvoltarea sumeriană, unele dintre cele mai mari contribuții au venit din Egipt, Grecia, India și China, în perioada antică. Ulterior, și civilizația islamică a avut un aport semnificativ.
Matematica este intens studiată în Europa în ultimele secole. Aici s-a născut calculul diferențial și integral. În lumea științifică, acesta ar fi fost inventat de două persoane. Primul expert este Isaac Newton, care a inventat calculul diferențial și integral în 1687, cu Principia Mathematica. Al doilea este Gottfried Wilhelm Leibniz, care a publicat un sistem matematic similar cu câțiva ani înainte ca Newton să publice lucrarea sa, potrivit a1.ro.