Ce trebuie să știi despre matematică. Cum a evoluat de-a lungul a zeci de mii de ani

Ce trebuie să știi despre matematică. Cum a evoluat de-a lungul a zeci de mii de ani
📅 2025-05-20

Matematica a fost folosită de oameni cu zeci de mii de ani în urmă și a ajutat la dezvoltarea civilizației umane.

Reprezintă baza pentru întreaga știință și s-a dezvoltat semnificativ din momentul în care oamenii au învățat să numere, potrivit Live Science, citat de a1.ro.

Matematica abstractă este diferită de numărare, însă numărarea reprezintă baza matematicii și a dus la dezvoltarea unor tipuri mai avansate.

Când a fost inventată matematica

Potrivit experților, oamenii au învățat să numere în urmă cu zeci de mii de ani. Osul Ishango, din regiunea Congo a Africii, este o dovadă a faptului că oamenii știau să numere în urmă cu 20.000 de ani.

Cu o lungime de 10 centimetri, osul de animal a fost găsit în anii 1950. Experții cred că zecile de semne paralele de pe suprafața sa reprezintă numărarea unor obiecte. În anii 1970, arheologul Alexander Marschak a susținut că reprezintă un calendar lunar de 6 luni. În ambele scenarii, aceasta reprezintă o formă de numărare.

Mai există osul Lebombo, descoperit în sudul Africii, în anii 1970. Acesta are o vechime de 43.000 de ani și este plin de semne similare. Experții cred că reprezintă un ciclu lunar de 29 de zile sau un ciclu menstrual.

Însă data exactă a apariției numărării este aproape imposibil de stabilit. Ar fi fost inspirată de observarea cerului înainte ca Homo sapiens să părăsească Africa.

„Nu exista lumină artificială atunci, doar focuri în peșteri,” a declarat Jens Høyrup, expert în matematică. „Și atunci când nu ai poluare cu lumină, Luna și stelele sunt fantastice.”

Citește pe Antena3.ro
Dialog halucinant la tv, în Rusia. Propagandiștii lui Putin se plâng că nu mai pot prelua pașnic puterea în România

Pentru a determina când a fost inventată matematica, astfel de dovezi arheologice sunt extrem de importante. 

Evoluția matematicii în ultimele secole

Următorul pas important în dezvoltarea matematicii a avut loc datorită sumerienilor. Aceștia sunt considerați și inventatorii scrisului cuneiform, cea mai veche formă de scriere. Printre contribuțiile notabile la civilizația umană este un sistem de numerale care putea fi scris pe tăblițe. Sistemul este folosit și astăzi în trigonometrie.

Matematica, spre deosebire de numărare, reprezintă studierea tiparelor și relațiilor care apar între logică și concepte abstracte.

Dincolo de dezvoltarea sumeriană, unele dintre cele mai mari contribuții au venit din Egipt, Grecia, India și China, în perioada antică. Ulterior, și civilizația islamică a avut un aport semnificativ.

Matematica este intens studiată în Europa în ultimele secole. Aici s-a născut calculul diferențial și integral. În lumea științifică, acesta ar fi fost inventat de două persoane. Primul expert este Isaac Newton, care a inventat calculul diferențial și integral în 1687, cu Principia Mathematica. Al doilea este Gottfried Wilhelm Leibniz, care a publicat un sistem matematic similar cu câțiva ani înainte ca Newton să publice lucrarea sa, potrivit a1.ro.

  • Polițiștii au rezolvat, în sfârșit, cazul care i-a bântuit 40 de ani. Ce s-a întâmplat cu Christine în ultimele momente de viață
  • Ce i-a cerut Ion Iliescu lui Nicușor Dan, care a devenit președinte. Fostul șef de stat are 95 de ani
  • Ce mesaj a transmis Olivia Cucoș, după ce a fost eliminată de la Chefi la cuțite! Concurenta a făcut parte din echipa verde: ”M-a pus la încercare în fiecare zi”
  • Acuzat de trădare de fanii lui, Simion le promite că va contesta rezultatul alegerilor, pierdute la 830.000 de voturi de Nicușor Dan
  • Nici Marele Zid Chinezesc, nici piramidele nu sunt vizibile din spațiu. Singura construcție umană care se vede din cosmos e în Spania
  • Manga care a băgat Asia în sperieţi. Turiştii îşi amână călătoriile în Japonia de frica unei profeţii din benzile desenate
  • Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
  • "L-a ucis, tocat și gătit cu legume" Șeful unui restaurant din Franța și-a mărturisit crima șocantă, urmată de un ritual învățat în Nepal
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

AUR contestă victoria lui Nicușor Dan și acuză interferențe din partea Franței

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) refuză să participe la consultările pentru formarea unui nou guvern. Dan Tănasă a declarat marți că Nicușor Dan îi ignoră pe cei peste 5 milioane de votanți AUR și acuză interferențe din partea Franței în procesul de vot din 18 mai.

Euro a crescut ușor față de luni și a ajuns la 5,0848 lei

Euro a ajuns marți la 5,0848 lei, în creștere ușoară față de luni, potrivit BNR.

Google are un nou logo. Prima schimbare din ultimul deceniu

De-a lungul timpului, Google și-a schimbat logo-ul de mai multe ori și acum a făcut-o din nou, pentru prima dată în 10 ani.

Sorin Grindeanu este noul lider PSD

UPDATE Sorin Grindeanu este noul lider interimar al PSD. El a fost desemnat de ceilalți lideri social-democrați să conducă formațiunea politică. Marcel Ciolacu a demisionat marți din funcția de președinte PSD.

Ionuț Pucheanu: „Fuga de răspundere mi se pare lipsă de bărbăție"

Ionuț Pucheanu, al cărui nume circulă pentru posibila preluare a conducerii PSD, critică tendința de a da vina exclusiv pe Marcel Ciolacu pentru eșecurile recente ale partidului, considerând această atitudine drept o „fugă de răspundere".

Ana Fuciu, românca din spatele unor producții de top în SUA: de la show-ul lui Bad Bunny la filme premiate la Londra și Paris

Ana Fuciu, o tânără profesionistă din România, și-a construit o carieră solidă în industria de film și producție video din Statele Unite, după ce a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București și Drexel University din Philadelphia.

Ciolacu, după demisia din fruntea PSD: Rămân aici. Dar nu pe scenă. Nu în frunte, ci în rând

UPDATE „Rămân aici. Dar nu pe scenă. Nu în frunte, ci în rând, dar cu inima la fel de legată de PSD ca în prima zi”, susține Marcel Ciolacu, marți, după ce și-a dat demisia din fruntea PSD.

Ce trebuie să știi despre matematică. Cum a evoluat de-a lungul a zeci de mii de ani

Matematica a fost folosită de oameni cu zeci de mii de ani în urmă și a ajutat la dezvoltarea civilizației umane.

Posibilii candidați pentru funcția de primar al Capitalei

În această vară, cel târziu în toamnă, bucureștenii vor fi chemați din nou la vot pentru a-și alege noul primar general. Cele mai vehiculate nume în prezent sunt: Daniel Băluță, Gabriela Firea sau Ciprian Ciucu, potrivit Gândul.

„Misiune imposibilă”: Ce vrea să facă Tom Cruise când va avea 100 de ani

Actorul american Tom Cruise spune că vrea să joace în filme până la 100 de ani.

Good News

Only good and positive news.