Președintele ales Nicușor Dan a declarat, joi, că a avut un schimb de mesaje cu administrația SUA și că ar trebui lămurit „fenomenul anulării alegerilor” de la sfârșitul anului 2024.
Nicușor Dan a mai transmis că parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii ar trebui nu numai continuat, ci și extins, iar în ceea ce privește anularea alegerilor din România a constatat „o deschidere din partea americană”.
„Noi avem un parteneriat strategic cu Statele Unite pe care dorim să-l continuăm și să-l extindem. Noi am avut niște alegeri anulate, după care un anume dubii asupra acestui fapt în interiorul societății și a partenerilor.
Începând de luni vom avea un președinte legitim care va putea discuta legitim cu administrația americană. Am avut un schimb de mesaje cu administrația americană.
Trebuie să lămurim mult mai bine fenomenul anulări alegerilor, dar am văzu o deschidere din partea americană, cred că parteneriatul va fi continuat și extins”, a declarat Nicușor Dan.
În același timp, Nicușor Dan a mai declarat că România va continua parcursul pro-european, dar trebuie să existe credibilitate, iar țara noastră ar trebui să fie mai activă în UE și NATO.
„E cert că România va păstra direcția pro-occidentală, însemnând participarea în NATO, prezența în UE, de a semna parteneriatul strategic cu SUA.
Nu a fost suficientă de activă România în niciuna din aceleași structuri, dar ca să fi activ, trebuie să ai și credibilitate.
Îmi doresc la România să se întărească în interiorul ei și să fie mai activă în aceste două grupuri”, a mai spus Nicușor Dan.
Nicușor Dan a mai spus că a fost „cumva” un opozant al guvernărilor din ultimii 3 ani, însă a „salutat” modul în care România s-a poziționat în ceea ce privește războiul din Ucraina. Președintele ales a fost întrebat și unde va merge în rima sa vizită externă, iar Nicușor Dan a oferit trei variante – Republica Moldova, Bruxelles sau Washington, „în funcție de necesități”.
„Deși am fost cumva un opozant al guvernărilor din ultimii 3 ani, am salutat modul în care România s-a poziționat față de războiul din Ucraina.
A fost abordarea corectă și față de contextul politic internațional în care am avut un stat agresor care a rupt stabilitatea începută acum 80 de ani de tratatele internaționale.
Ajutorul pentru Ucraina va continua, bineînțeles că ne dorim să ajungem la o pace sau la un armistițiu cât mai rapid. Apoi suntem foarte deschiși în a participa la efortul de reconstrucție a Ucrainei”, a precizat Nicușor Dan.
Foto – Alexandra Pandrea / Gândul
Cazinoul Constanța, clădirea simbol a litoralului românesc, redeschisă după 5 ani de lucrări. Când poate fi vizitat monumentul
Kim Jong-Un denunță un „act CRIMINAL” la ceremonia de lansare a unei nave de război/ Liderul nord-coreean a criticat „greșelile iresponsabile”
Întâlnirea TITANILOR la Adjud. Marcel Iureș revine, după aproape 40 de ani, în orașul natal al lui Ion Dichiseanu: „Este binevenit acest spectacol”
Cornel Nistorescu: „ Alături de Polonia, România este cel mai important „cap de pod” din Europa”
Victor Ponta spune că problemele României se vor acutiza în lipsa unor MĂSURI urgente: Vestea proastă e că totul funcționează exact ca înainte