Noul acord comercial semnat de Marea Britanie cu Uniunea Europeană lasă Londra fără drepturi de vot și subminează tratatele anterioare, semnate în contextul producerii Brexit, comentează cotidianul The Telegraph, pledând, în contextul daunelor economice, fie pentru reintegrarea țării în Blocul comunitar, fie pentru consolidarea poziției Londrei.
”Există argumente coerente pentru reintegrarea Marii Britanii în UE cu drepturi depline. Dar există argumente chiar mai coerente pentru a rămâne o națiune suverană, cu propriul Parlament, cu legi și instanțe, o țară orientată spre comerțul mondial și spre diplomație. Dar ceea ce premierul Keir Starmer tocmai a convenit cu Bruxellesul nu este deloc coerent. Este încălcat un principiu constituțional și democratic, prin supunerea Marii Britanii reglementărilor produse de Uniunea Europeană în materie de alimentație și agricultură în calitatea de stat-satelit fără drepturi de vot”, constată editorialistul Ambrose Evans-Pritchard, într-un articol publicat în cotidianul The Telegraph.
Acordul Marii Britanii cu Uniunea Europeană semnalează lumii că nu mai poate negocia cu Londra, din moment ce a cedat o parte a autonomiei în materie de reglementare. Situația riscă să afecteze a doua etapă a negocierilor comerciale dintre Londra și Washington. Sigur că fermierii britanici și industria alimentară se bucură de reducerea barierelor impuse de Bruxelles după Brexit, dar asociațiile de profil semnalaseră că nu își doreau acest lucru cu orice preț, întrucât au observat că viața în afara Uniunii Europene are și avantaje.
”Oare Marea Britanie va fi nevoită să accepte noile Reglementări UE privind Alimentația, care au condus la un exod al companiilor start-up ce dezvoltă proteine dezvoltate în laborator și fermentare? (…) Majoritatea statelor UE sunt nemulțumite, numind agricultura celulară «amenințare pentru metodele alimentare tradiționale». Iar industriile agricole din Italia, Franța, Spania și România știu cum să profite de aplicarea «principiului de precauție» din tratat”, subliniază editorialistul, notând că Marea Britanie depășise deja ”punctul maxim” al impactului Brexit, astfel că nu mai avea nevoie să revină la reglementările UE.
“Uniunea Europeană are o oportunitate unică de a fi lider mondial în industria proteinelor alternative”, argumentează Lydia Collas, din cadrul institutului Alianța Verde (Green Alliance).
Foto: Profimedia
Citește și:
VIDEO Analist: Sancțiunile aplicate de UE fără SUA limitează IMPACTUL /„Rusia pornește de la premisa că europenii nu se pot apăra”