Cercetători de la University of California, San Francisco (UCSF) au făcut o serie de descoperiri promițătoare privind rolul microbiomului intestinal în diminuarea efectelor secundare ale chimioterapiei, oferind noi speranțe pentru pacienții oncologici.
Potrivit studiilor recente, anumite bacterii intestinale au capacitatea de a transforma substanțele toxice din tratamentele oncologice în compuși inofensivi. Astfel, microbiomul ar putea deveni un aliat esențial în protejarea pacienților împotriva efectelor adverse ale chimioterapiei și în îmbunătățirea aderenței la tratament.
„Aceste studii subliniază relaţia importantă dintre microbiomul intestinal şi toxicitatea medicamentelor”, a declarat dr. Peter Turnbaugh, profesor de microbiologie şi imunologie la UCSF.
Una dintre cercetările publicate în revista Science Translational Medicine arată că bacteriile intestinale ale pacienților tratați cu fluoropirimidine, care sunt o clasă de medicamente chimioterapice, pot descompune medicamentele toxice, transformându-le într-un produs secundar inofensiv.
Această capacitate a fost observată și la șoarecii de laborator, cărora li s-au administrat bacterii protectoare, rezultând o ameliorare semnificativă a simptomelor adverse precum greața și vărsăturile.
Un al doilea studiu, publicat în revista mBio, a evidențiat un alt beneficiu al microbiomului. Este vorba despre protecția împotriva neuropatiei periferice, o reacție adversă comună a chimioterapiei, caracterizată prin amorțeală și furnicături.
Cercetătorii au descoperit că o tulpină nepatogenă de E. coli, stimulată în timpul tratamentului cu fluoropirimidine, produce vitamina K2. Pacienții umani cu un nivel mai ridicat de vitamina K2 în microbiom au raportat, de asemenea, mai puține efecte secundare.
„Mult timp, microbiomul a fost perceput ca un mister greu de pătruns. Acum începem să descoperim treptat mecanismele acestuia şi să identificăm modalităţi prin care îl putem influenţa în mod benefic, în acest caz, pentru a obţine rezultate mai bune la pacienţii oncologici”, a explicat conf. univ. dr. Wesley Kidder, specialist în cancer gastrointestinal.