UE a introdus al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include restricții împotriva a 75 de persoane fizice și juridice, inclusiv a lui Surgutneftegas, scrie neftegaz.ru.
Pachetul a fost în cele din urmă convenit și publicat în Jurnalul Oficial al UE la 20 mai 2025.
Ce conține noul pachet?
Ca parte a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, UE a impus restricții asupra a 17 persoane fizice și 58 de entități juridice considerate responsabile pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Lista de sancțiuni include și companii din China, Turcia, Israel, Belarus și Emiratele Arabe Unite.
Listă nouă, inclusiv prevede presiune asupra sectorului rus de petrol și gaze, precum și asupra logisticii petrolului și produselor petroliere rusești. UE a încercat să pună presiunea principală asupra așa-numitei flote din umbră, acuzată de transport maritim nesigur și de eludare a sancțiunilor. Navele de pe lista neagră nu au voie să intre în porturile UE, iar companiilor europene le este interzis să efectueze orice tranzacții cu aceste nave. Următoarele au făcut obiectul sancțiunilor:
• Surgutneftegaz - pentru activitatea sa în sectorul energetic rus, care oferă venituri semnificative guvernului rus,
• Moonlight Shipmanagement LLC - FZ (cunoscută și sub numele de Avebury Shipmanagement) este o companie de transport maritim cu sediul în Emiratele Arabe Unite care a fost sancționată pentru operarea de petroliere pe care UE le consideră parte a unei flote din umbră care exportă petrol rusesc. Mai exact, compania este acuzată de manipularea datelor AIS, lipsa unei „asigurări suficiente” (conform UE, asigurarea ar trebui să fie occidentală) și gestionarea unor foste petroliere Sovcomflot, inclusiv Vega (IMO 9316127), Capella (IMO 9341079) și Atlas (9413573).
• Compania de transport maritim Volga - a fost sancționată pentru că este una dintre principalele companii de transport maritim rusești care operează nave angajate în transportul maritim de țiței și produse petroliere, inclusiv pentru export.
• Compania de asigurări VSK - este justificată de participarea VSK la asigurarea livrărilor la export de resurse energetice rusești, asigurarea riscurilor logistice, precum și contractele companiei cu structuri de apărare.
Sancțiuni împotriva instanțelor
UE, așa cum a promis, și-a extins semnificativ lista de sancțiuni împotriva navelor care transportă petrol rusesc, produse petroliere , gaze naturale lichefiate ( GNL ) sau facilitează funcționarea sectorului energetic rusesc.
Sancțiunile intră în vigoare pe 21 mai.
189 de nave au fost supuse sancțiunilor, inclusiv:
• 183 petroliere sau petroliere pentru produse,
• 3 nave-cisternă GNL - nave din seria North: North Moon, North Ocean și North Light (arborând pavilionul Maltei), despre care se bănuiește că lucrează la proiectul Arctic LNG-2.
• 2 nave de transport greu-Nan Feng Zhi Xing (pavilion Guyana) și Ocean 28 (pavilion Panama), care transportau anterior module pentru uzina GNL Arctic LNG-2,
• 1 navă de dragare - dragă Tong Yuan (pavilionul Chinei).
Aceasta ridică la 342 numărul total de nave care fac obiectul sancțiunilor UE în legătură cu Rusia.
Lista petrolierelor supuse sancțiunilor include în principal nave care nu arborează pavilion rusesc, pe care UE le clasifică drept așa-numita flotă din umbră.
Printre acestea se numără nume puțin cunoscute de nave, multe dintre ele schimbându-se recent.
Dintre petrolierele cunoscute:
• Koala (sub pavilion Antigua și Barbuda), avariată în portul Ust-Luga de o explozie în sala motoarelor în februarie 2025,
• Eagle S (pavilion Insulelor Cook), reținut de Finlanda sub suspiciunea de deteriorare a cablului energetic EstLink 2 în decembrie 2024,
• Kiwala (drapelul Djibouti, pretențiile Estoniei fiind revocate), reținut de Estonia sub suspiciunea de implicare într-o flotă din umbră, dar eliberat la sfârșitul lunii aprilie ,
• Argent (fostul Jaguar, steag înainte de redenumire - Gabon), care a reușit să evite o tentativă de reținere a Marinei Estonie pe 14 mai.
Introducerea de sancțiuni împotriva navelor din seria Zaliv a continuat, drept urmare 3 din 5 nave din serie sunt supuse sancțiunilor (SUA au introdus sancțiuni împotriva tuturor navelor Zaliv în pachet pe 10 ianuarie).
Al 16-lea pachet de sancțiuni a inclus Zaliv Vostok și Zaliv Aniva, iar acum Zaliv Baikal (steagul Insulelor Comore) a fost adăugat la acestea. Petrolierul Vladimir Arsenyev (pavilionul Insulelor Comore), care lucra la proiectul Sakhalin-1, a fost, de asemenea, supus sancțiunilor. Printre navele sub pavilion rusesc care au căzut sub sancțiunile UE, există în principal nave mici, dar există și excepții. Astfel, petrolierele Prospect, care au fost construite pentru Sovcomflot, au continuat să fie sancționate - Voyager (fosta Prospect Vernadskogo) și Ligovsky Prospect au fost alăturate de Vostochny Prospect. Alte petroliere Aframax construite la șantierul naval Zvezda, Akademik Gubkin și Vladimir Monomakh, au fost, de asemenea, supuse sancțiunilor.
O altă navă Aframax care a căzut sub sancțiuni și navighează sub pavilion rusesc este Kolomna (ex. NS CONSUL). Astfel, UE a continuat să impună sancțiuni împotriva petrolierelor-navetă din seria Shturman, care transportă petrol de la portul Arctic Gate din cadrul proiectului Gazprom Neft New Port până la petrolierul de stocare din portul Murmansk. După Șturman Albanov, Șturman Skuratov a fost sancționat (toți cei 6 Șturmani au fost sancționați de SUA pe 10 ianuarie 2025). Alte petroliere sub pavilion rusesc afectate de sancțiuni sunt navele mici de navigație mixtă care operează pe căile navigabile interioare și în Marea Neagră și Marea Azov. Printre astfel de instanțe se numără:
• 2 nave-cisternă pentru produse/chimice de tip Novaya Armada (proiectul RST22) pe râurile Volga și Irtîș, înmatriculate în portul Taganrog și care operează pe rute către Turcia și Georgia,
• 4 petroliere din cadrul proiectului RST27 și RST27M - VF Tanker-3, VF Tanker-4, Saturn I, Dmitri Pokrovsky.
Sancțiunile au afectat petrolierele care operează în Orientul Îndepărtat - Okean și Ostrov Russky.