Scriitorul Mircea Dinescu a oferit pe rețelele sociale o reflecție amar-umoristică asupra unui fenomen mai puțin vizibil în spațiul public: comportamentul electoral din penitenciare. Pornind de la rezultatele votului în rândul deținuților și gardienilor, Dinescu face o radiografie satirică a societății românești, mai nou scindată de preferințele electorale.
Potrivit observației sale, „societatea civilă din pușcăriile românești a votat împotriva vărsătorului de sânge nevinovat”, iar într-una dintre închisori, unde gardienii au votat cot la cot cu deținuții, autoritățile au fost surprinse să descopere că „99% dintre deținuți au pus ștampila pe europeanul Nicușor Dan, în vreme ce caraliii l-au votat 100% pe naționalistul grobian care tocmai îi dăduse un cap în gură lui Macron la el acasă”.
"Domnii în uniformă au făcut o pasiune pentru..."
Dinescu sugerează chiar că un sociolog ar putea „câștiga o pâine bună” dacă ar analiza mai atent dedesubturile acestei situații, în care „jucătorii de barbut au optat pentru un băiat mai timid și mai manierat, în vreme ce domnii în uniformă au făcut o pasiune, întocmai preacuvioșilor noștri preoți ortodocși, pentru arțagul și violența d’aurită a taragotistului George Simion”.
În opinia scriitorului, nu e exclus ca „cei aflați în recluziune să aibă un chef de libertate mai aprins decât paznicii lor și un patriotism ceva mai subtil decât al politicienilor care fură exclusiv de pe teritoriul patriei noastre”, în timp ce condamnații, spune el, „preferă să ciordească Rolexuri la Bruxelles, decât să-i lase pe români fără găini în bătătură”.
Nu în ultimul rând, Dinescu lansează și o sugestie: „Președintele Nicușor Dan ar trebui să-și amintească de bunul obicei al regilor care, la urcarea pe tron, goleau pușcăriile de infractorii mărunți”, întrucât, susține el, „micii găinari devin hoți profesioniști abia după ce au absolvit cu brio câțiva ani de pârnaie sau după ce au urcat, ca politicieni, Dealul Mitropoliei spre Parlament, dacă nu vă e cu bănat”.