Sărbătorile zilei din 22 Mai 2025 - Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc şi Marcel; Sf. Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic
Ortodoxe
Sf. Mc. Vasilisc şi Marcel; Sf. Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic
Greco-catolice
Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia
Romano-catolice
Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m.
Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul creştin ortodox în zilele de 22 mai şi 3 martie, în această din urmă zi fiind sărbătorit împreună cu Sfinţii Mucenici Eutropie şi Cleonic.
Aceşti doi Sfinţi mucenici împreună cu Sfântul Vasilisc au fost supuşi la multe chinuri pentru credinţa lor în Hristos.
După moartea Sfinţilor Eutropie şi Cleonic, Sfântul Mucenic Vasilisc a rămas viu în temniţă. A fost omorât mai târziu prin tăierea capului, fiind mult chinuit mai înainte.
* Biserica îi pomeneşte, pe 22 mai, pe Sfinţii Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic, întrunit la Constantinopol în anul 381.
La chemarea împăratului Teodosie cel Mare, 150 de episcopi s-au aflat, de la începutul lunii mai şi până pe 9 iulie, în capitala imperiului pentru a restabili liniştea în Biserică. Tulburarea era provocată de o erezie ce nega dumnezeirea Sfântului Duh. Prin strădania Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic, Biserica a consolidat Ortodoxia. Ei au completat Crezul sau Simbolul credinţei, alcătuit la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, în 325, cu ultimele 5 articole.
După mai bine de jumătate de veac de când Sfântul Împărat Constantin cel Mare convocase Sinodul de la Niceea pentru a stabili adevărata învăţătură de credinţă, disputele teologice continuau. O serie de sinoade locale a trebuit să răspundă provocărilor care reluau aşa-numitele "dispute trinitare".
Între episcopii participanţi s-a aflat şi cel de la Tomis, pe nume Terentius. Preşedinţia Sinodului a fost deţinută, după moartea episcopului Meletie al Antiohiei, la sfârşitul lunii mai, de Sfântul Grigorie de Nazianz, ca episcop al Constantinopolului. După retragerea Sfântului Grigorie de Nazianz, probabil la 30 iunie, preşedinţia sinodului a revenit noului episcop de Constantinopol, Nectarie.
Lucrările sinodului, recunoscut ca Sinodul al II-lea Ecumenic datorită importantelor decizii dogmatice formulate şi recunoscute unanim de întreaga Biserică, s-au încheiat la 9 iulie 381. (surse: Vieţile Sfinţilor - paginiortodoxe.tripod.com; https://basilica.ro)