Vizitele familiei regale la Orăștie – Fotografii puțin cunoscute
În scurgerea timpului, regi ai României, prinți moștenitori și mulţi oameni politici au vizitat Orăștia.
De pildă, în anul 1919, prințul moștenitor Carol a fost în vizită împreună cu Iuliu Maniu și Aurel Vlad. O mare de oameni i-a însoțit.
În colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, sunt trei fotografii care surprind momentul.
Nu puțini au fost fotografii ce au oprit din trecerea-i firească momentul dezvelirii statuii Regelui Ferdinand I, (petrecut Ia 17 noiembrie 1929, la Orăștie) lăsându-ne câteva imagini grăitoare.
În albumul „Hunedoara în imagini”, având texte de Cristina Ploscă și Adela Herbar despre această vizită, găsim consemnat:
«Statuia a fost amplasată în piața centrală a orașului, pe locul unde este acum biserica ortodoxă „Sfântul Mihail și Gavril. Ridicată din inițiativa unui ofițer din Vechiul Regat – colonelul A. Aritonovici – și cu contribuția materială și financiară a Băncii „Ardeleana”, a principalelor instituții locale, a locuitorilor orașului și a nenumărați hunedoreni în frunte cu ministrul Aurel Vlad. Acest eveniment a fost perceput, la vremea respectivă, ca pe unul care ar cimenta solidaritatea de sânge dintre „fraţii liberi de ieri cu fraţii eliberați de astăzi” cum plastic se exprima unul dintre vorbitori.
Operă a sculptorului Vasile lonescu-Varo (1887-1966), statuia a fost executată în anul 1926, fiind, străjuită de două tunuri dăruite de Corpul VII armată de Ia Sibiu. Autorul a reușit să transpună în bronz caracteristicile Suveranului, care în anul 1926 a pozat el însuşi pentru reușita acestei opere de artă.

Evenimentul s-a desfășurat într-o duminică splendidă de noiembrie și a fost onorată de prezenta unor oaspeți de marcă ai Casei regale: Regina Maria, Regina Mamă Elena, Regina Elisabeta a Greciei, Principesa Ileana, Principele-regent Nicolae, înaltul-regent C. Sărăţeanu, generalul Prezan, Prim-ministrul Iuliu Maniu, miniștrii Aurel Vlad, Pan Halipa, generalul Cihoski, Subsecretar de stat A. Dobrescu, Stefan Cicio Pop, președintele Adunării Deputaților, Traian Bratu, președintele Senatului, I.P.S.S. Mitropolitul Nicolae Bălan de la Sibiu, Cimponeriu, prefectul județului Hunedoara, numeroși parlamentari dintre care amintim pe: Gheorghe Crișan, V. Ghidionescu, Băran, Bogoş, Iacobescu, Breban, Popescu Gruia, Popescu-Zorica.
Autorităţile bisericești, civile și militare au fost reprezentate prin delegați.
O mulțime imensă din satele împrejmuitoare localităţii gazdă evenimentului, precum și locuitorii Orăştiei au ținut să fie prezenți în Piața orașului. I.P.S.S. Mitropolitul Bălan, înconjurat de un grup de preoți a făcut cuvenitele rugăciuni, după care s-a procedat la dezvelirea statuii marelui Rege.

Discursurile care au urmat au preamărit personalitatea lui Ferdinand I, accentuându-se rolul său de eliberator a românilor transilvăneni precum și, pe durabilitatea pentru eternitate, a moștenirii lăsate de el. Cum era și firesc, primul care a luat cuvântul a fost Mitropolitul Bălan. Au urmat colonelul Ariton Aritonovici, cel care a avut inițiativa ridicării monumentului și care, într-un gest simbolic, l-a predat primarului I. Branga. Acesta, în cuvântul său, a făgăduit că va păstra monumentul ca pe cea mai neprețuită podoabă a orașului și a ținutului. Au mai luat cuvântul generalul Cihoski, Ministru de război, Aurel Vlad, Ministru de Industrie și Comerț, Alexandru Lapedatu, în numele Academiei Române, N.N. Săveanu din partea liberalilor, dr. N. Lupu pentru gruparea sa.

În final, au defilat școlile satelor cu fanfare, Călușerii, banderii și călăreții, locuitori ai satelor îmbrăcați în costume populare de sărbătoare, carele alegorice ce reprezentau îndeletnicirile locuitorilor din judeţul Hunedoara. Festivitățile din Piața Orăştiei au luat sfârșit în jurul orei 1, în entuziasmul mulțimii, Familia Regală s-a retras. Manifestările au continuat, iar la orele 2 d.a. s-a ținut un banchet cu peste 200 de invitați.», extras din „Chemarea tinerimii române„, An IV, nr. 40, Cluj, duminică, 24 noiembrie, 1929.
Fotografii realizate de R Zweier din Orăștie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu