Zahi Hawass, egiptologul nr. 1. Vocea Egiptului Antic

Zahi Hawass (născut în 1947 într-un sat din apropierea orașului Damietta din Delta Nilului) este un renumit arheolog egiptean, egiptolog și fost ministru de stat pentru Antichități (în 2011). Cunoscut pentru carisma și pentru capacitatea de a interacționa cu publicul în chestiuni legate de bogatul patrimoniu al Egiptului, Hawass, în cariera sa de egiptolog, a depus eforturi semnificative care au contribuit la creșterea gradului de conștientizare cu privire la arheologie și la importanța conservării comorilor istorice ale țării Piramidelor din Giza.
S-a implicat activ în conferințe internaționale, atrăgând audiențe care uneori au depășit 4.500 de participanți și în cadrul cărora nu numai că și-a împărtășit descoperirile, ci a și educat oamenii cu privire la .
A apărut în zeci de show-uri de televiziune și a publicat peste 100 de cărți despre Egiptul Antic. În 2006, a primit un premiu Emmy din partea Academiei de Arte și Științe ale Televiziunii pentru un documentar despre Egiptul antic produs de KCBS din Los Angeles. Și tot în 2006, revista Time l-a inclus în topul 100 al celor mai influente persoane din lume.
În 2001, National Geographic Society l-a numit explorator rezident, onoare pe care a împărțit-o cu primatologul Jane Goodall, cineastul James Cameron și paleontologii Meave și Louise Leakey. Inițiativele sale nu doar că au atras curiozitatea publicului, educându-l în același timp în ceea ce privește istoria și cultura Egiptului Antic, dar au contribuit inclusiv la bugetul statului. O expoziție itinerantă cu artefacte pe care a organizat-o la Muzeul Egiptean, „Tutankhamon și epoca de aur a faraonilor”, a adus Egiptului 110 milioane de dolari în timpul turneului său în șapte orașe din Europa și Statele Unite, fiind considerată una dintre cele mai profitabile expoziții muzeale din toate timpurile.
Zahi Hawass are șapte titluri de doctor honoris causa de la diverse universități străine.
Dr. Hawass a apărut, printre altele, în numeroase documentare produse de BBC, Discovery Channel, National Geographic, History Channel, PBS și Nova, una dintre cele mai cunoscute emisiuni fiind Chasing the Mummies realizată de History Channel. Emisiunea a fost urmărită de milioane de oameni din întreaga lume.
National Geographic a produs un film despre viața și activitatea sa, a fost subiectul mai multor reportaje scrise, inclusiv articole scrise de Los Angeles Times, New York Times și Times of London și a primit numeroase premii și distincții. În afară de și onoarea de a fi în topul revistei Time a celor mai influenți oameni, Zahi Hawass a mai primit Premiul de primă clasă pentru arte și științe acordat în 1998 de președintele Egiptului, Premiul „Mândria Egiptului” din partea membrilor presei străine din Egipt, a fost numit de către Asociația cercetătorilor egipteano-americani cercetătorul distins al anului, în noiembrie 2001 a fost înscris pe un CD transportat de misiunea din 2003 a Mars Exploration Rover, în 2007 a fost numit ofițer în Ordinul francez al Artelor și Literelor, în 2008 a primit gradul de comandor în Ordinul de Merit al Republicii Italiene, a fost ambasador al bunăvoinței în Japonia, în 2017 Dr. Hawass a fost numit ambasador pentru pace și patrimoniu cultural de către Federația Internațională pentru Pace și Dezvoltare Durabilă, o organizație afiliată la Organizația Națiunilor Unite, în același an primind titlul de Doctor Honoris Causa al Universității San Ignacio de Loyola din Peru și lista distincțiilor mai poate continua.
Zahi Hawass și-a început cariera ca inspector de antichități, mai târziu devenind secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților și primul ministru de stat pentru antichități.
Este licențiat în la Universitatea din Alexandria, deține o diplomă în egiptologie la Universitatea din Cairo, un masterat și doctorat acordate de Universitatea din Pennsylvania, unde a studiat în calitate de bursier Fulbright.
Cele mai populare dintre cărțile sale sunt Secretele din nisip (Doubleday) și bestseller-ul Valea mumiilor de aur (Henry Abrams). A scris de asemenea una dintre cele mai opulent ilustrate cărți de egiptologie, A Secret Voyage, într-o ediție limitată de 900 de exemplare, pe care Hawass le-a făcut cadou multor demnitari, șefi de stat și membri ai familiei regale.
Printre realizările sale majore se numără descoperirea în 1990 a celor 650 de morminte ale constructorilor de piramide de la Giza și Valea Mumiilor de Aur din Oaza Bahariya, descoperirea a două noi piramide – una a aparținut lui Khufu, iar cealaltă mamei regelui Teti, fondatorul celei de-a șasea dinastii, coordonarea primelor săpături egiptene în Valea Regilor, unde împreună cu echipa sa a descoperit multe artefacte importante, dar a redescoperit și unul dintre „mormintele pierdute” din vale, KV 53, a condus o echipă care a excavat intrarea nordică a templului aparținând lui Amenhotep al III-lea, în interiorul căruia s-au găsit multe statui aparținând acestui rege puternic în compania unei varietăți de zeități, iar la Giza, a condus o echipă de cercetare științifică care a folosit un robot pentru a căuta uși secrete în interiorul Marii Piramide a lui Khufu. În 2007, Hawass a anunțat că a identificat rămășițele lui Hatshepsut, iar în 2010 s-a stabilit că Tutankhamon era fiul lui Akhenaton și că a murit probabil din cauza complicațiilor cauzate de malarie și de o boală osoasă.
În ianuarie 2011, odată cu revoluția egipteană care l-a înlăturat de la putere pe Hosni Mubarak, statutul lui Zahi Hawass a suferit schimbări bruște. A fost defăimat, numit „Mubarak al antichităților”, a fost acuzat de corupție, iar subalternii din departamentul de antichități și mai mulți absolvenți de arheologie, „frustrați și fără loc de muncă”, i-au asediat biroul, cerând înlăturarea sa. În aprilie 2011 a fost condamnat la un an de închisoare, în urma unui presupus caz de licitație trucată a unui contract la Muzeul Egiptean din Cairo, verdicul fiind anulat ulterior. În iulie 2011, după ce a servit două guverne succesive post-Mubarak, Hawass a fost în cele din urmă obligat să renunțe la slujba sa.
„Nimeni în egiptologie… nu a realizat nici măcar o mică parte din ceea ce a realizat Zahi. Acest lucru, plus faima sa, îi înfurie pe oameni”, declara Peter Lacovara, un egiptolog de la Universitatea Emory din Atlanta care îl cunoaște pe Hawass de zeci de ani. „Oamenii au devenit invidioși pe cât de mare a devenit profilul său”. Pe de altă parte, discreditarea de care a avut parte atunci Dr. Hawass ar mai fi fost, din punctual unora de vedere, „stilul său fanfaron și maniera uneori depreciativă, precum și interpretarea total greșită a stării de spirit a publicului în ajunul
„În 2009, Zahi Hawass a cerut Luvrului să predea cinci picturi murale din calcar, achiziționate de muzeu în 2000 și 2003 de la o galerie și la licitație, după ce au fost furate dintr-un mormânt din Luxor în anii 1980. Când directorul muzeului l-a ignorat, Hawass a blocat o excavare sponsorizată de Louvre la Saqqara. La ora 8:45 dimineața țineam o prelegere și Mubarak m-a sunat.‘Zahi, Sarkozy tocmai m-a sunat, mi-a spus că ai blocat Louvre, ce s-a întâmplat?’.I-am explicat, iar el a spus: ‘Ceea ce ai făcut a fost perfect’”. În urma acestui demers, Luvrul a returnat până la urmă piesele.
Hawass continuă să fie implicat în proiecte arheologice la Giza și în alte situri din Egipt. Începând cu 2017, se află la conducerea comitetului științific care supraveghează proiectul Scanpyramids, conceput și condus de Universitatea din Cairo și de Institutul francez HIP, care are ca scop scanarea piramidelor egiptene din Vechiul Regat pentru a detecta prezența unor goluri și structuri interne necunoscute.
Surse:
https://www.britannica.com/biography/Zahi-Hawass
https://www.smithsonianmag.com/history/the-rise-and-fall-and-rise-of-zahi-hawass-72874123/
https://www.aucegypt.edu/giving/london-gala/zahi-hawass
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu