Afacerile imperiului agricol construit de Mihai Haraga, cel mai mare fermier din Iași, au terminat anul trecut cu un minus de 10 milioane de euro

Imperiul agricol construit de Mihai Haraga, cel mai puternic fermier din județ, este mai mic cu peste 55 de milioane de lei. Scăderea de peste 17% vine, cel mai probabil, în contextul unui an agricol nu tocmai grozav. Deși câmpurile lucrate sunt la fel de întinse, iar sistemele de irigații rămân funcționale pe 7.000 din cele 8.000 de hectare, bilanțurile financiare arată scăderi semnificative.
Numele Haraga, prezent în 11 firme
Per total, cifra de afaceri cumulată a companiilor controlate direct sau indirect de către omul de afaceri din Iași a scăzut semnificativ în 2024, ajungând la aproximativ 265 milioane de lei, față de 320 milioane de lei, în 2023. Așadar, o diferență de peste 55 de milioane de lei, respectiv de 17,24%.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
În ciuda acestei fragmentări, activitatea operațională rămâne amplă și diversificată. Grupul exploatează în continuare aproximativ 8.000 de hectare de teren, dintre care 7.000 sunt irigate, și continuă să domine piața națională a semințelor certificate.
Cea mai mare companie din rețea, Agricola 96 SA Țigănași, a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 43,8 milioane de lei, în scădere față de cele 57,5 milioane raportate în 2023. Compania este deținută majoritar de Haraga (60%), dar din structura de acționariat mai fac parte familia Placinschi și firma Quality Crops Production SRL. În 2022, această firmă ajunsese la o cifră record de peste 100 milioane de lei.
O scădere bruscă apare și în cazul IntegraSem SRL, unde cifra de afaceri s-a prăbușit de la 28,4 milioane de lei în 2023 la 14 milioane de lei în 2024. Profitul net a urmat același trend: 500.000 de lei în 2024, comparativ cu peste 8,4 milioane în anul precedent.
Semconsult Top SRL, controlată în proporție de 85% de Mihai Haraga, a înregistrat o cifră de afaceri de 18,5 milioane de lei în 2024, înjumătățită față de 38,7 milioane în 2023. Profitul net a scăzut de la peste 5,3 milioane la 600.000 de lei. În paralel, a fost crescut rolul altor companii precum Granaria Ceres SRL (43% Haraga, 37% fiul său Lucian, 15% Grădinariu Cristian), Moldova Țigănași SRL (cu 91,33% din acțiuni controlate indirect prin Agricola SA) și Global Plant SRL (controlată integral de Haraga Holding SA). Aceasta din urmă a raportat în 2024 o cifră de afaceri de 15,6 milioane de lei, în scădere de la 28,7 milioane în 2023.
Alte entități din rețea, precum Haraga Holding SA sau HLE Imobiliar, sunt relativ noi sau inactive din punct de vedere operațional, dar arată o strategie mai largă de consolidare prin vehicule juridice separate. Quality Crops Production SRL, de exemplu, nu a raportat venituri din exploatare în ultimii patru ani, deși este integrată în structura acționariatului mai multor companii.
Prima cifră de afaceri raportată în ultimii 8 ani de Semtop
De asemenea, cel mai mare grup de fermieri din județul Iași, cunoscut sub marca Semtop și controlat de Mihai Haraga, a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de aproape 2,4 milioane de lei, dar cu profit și datorii pe zero. Este totuși prima cifră de afaceri raportată în ultimii 8 ani, însă dacă ne uităm și la datele financiare înregistrate oficial de principalele firme din grup, acestea au înregistrat scăderi notabile în 2024 față de 2023 – asta deși, suprafețele lucrate și investițiile rămân consistente.
Cu toate acestea, rețeaua controlată direct sau prin membri ai familiei și parteneri se dovedește a fi robustă. Din informațiile analizate de „Ziarul de Iași”, Mihai Haraga controlează direct sau prin membri ai familiei și parteneri de afaceri un număr de 11 firme active, cel puțin două cu sediul social în București. Activitatea agricolă propriu-zisă rămâne neschimbată: 8.000 de hectare lucrate, o fermă de aproximativ 1.000 de vaci la Trifești, producție hidroponică de roșii, comerț cu cereale și o fabrică uriașă de procesare a semințelor – pe 10 hectare, cu o investiție estimată la 300 de milioane de dolari, cu capital american.
Mihai Haraga ocupă și un post de vicepreședinte al Remington Seeds, administrând o echipă de sute de angajați în România.
„Ziarul de Iași” a încercat, în repetate rânduri, să obțină un punct de vedere din partea omului de afaceri, atât telefonic, cât și prin e-mail, însă până la ora publicării nu a existat niciun răspuns.
Anul agricol 2024, mult mai slab față de 2023
Nu putem ști cu exactitate dacă în spatele acestor raportări financiare a existat într-adevăr o strategie de business sau pur și simplu a fost vorba de scăderi pe fondul producțiilor mai reduse din cauza secetei de anul trecut. Cert este că anul agricol 2024 a fost net inferior lui 2023. O confirmă și reprezentanții Direcției Agricole Județene (DAJ) Iași. Potrivit DAJ Iași, anul trecut seceta a fost pronunțată, producția culturilor fiind la jumătate față de anul 2023. Astfel, conform unei centralizări din evidența instituției, producțiile agricole din județ au înregistrat scăderi semnificative în anul 2024 comparativ cu anul precedent, atât la nivelul suprafețelor cultivate, cât și al randamentelor. Cele mai afectate culturi au fost porumbul, grâul și floarea-soarelui.
Porumbul, de exemplu, a suferit o diminuare drastică, cu 45%, a producției totale și o reducere de aproape jumătate a randamentului pe hectar. Și la cultura de grâu se constată o scădere de aproximativ 18% a producției, în timp ce randamentul a scăzut cu 15%. Floarea-soarelui a pierdut aproape 38% din producție, iar randamentul s-a redus cu 46%.
Scăderi s-au înregistrat și în cazul rapiței și la soia, atât în ceea ce privește suprafețele cultivate, cât și productivitatea. Suprafața de rapiță a fost cu 11% mai mică față de 2023, iar cea de soia cu 32%, cu randamente în scădere.
Această evoluție negativă a fost, cel mai probabil, influențată de condițiile climatice nefavorabile, precum și de o posibilă diminuare a investițiilor în inputuri agricole și tehnologii moderne.
Publicitate și alte recomandări video
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu