EXCLUSIV „Domnul Lăzărescu” a fost operat la Iași, după ce medicii de la Suceava l-au externat fără să-l trateze. I-au și scris pe bilet: „pacient necooperant”

Cazul scoate la iveală disfuncționalități grave în sistemul sanitar românesc, inclusiv lipsa de personal în gărzi și risipa de fonduri prin internări fără tratament efectiv.
În contextul discuțiilor cu privire la eficientizarea cheltuielilor de la bugetul de stat, „Ziarul de Iași” vă prezintă un caz de tip „moartea domnului Lăzărescu”. Un pacient de 19 ani s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgențe din Suceava pe 6 iulie cu o problemă oftalmologică: avea nevoie de o sutură la nivelul unui ochi. Acesta a primit anestezie locală, medicii au început procedura, dar fiindcă a fost necooperant și a ridicat capul de pe masă în timpul intervenției, aceasta a întreruptă.
Nu doar atât, pacientul a fost externat, iar pe biletul de externare, consultat de publicația noastră, se menționează exact pașii descriși anteriori: pacientul a venit cu o problemă, medicul a încercat să o rezolve, pacientul a mișcat capul așa că a fost externat. Recomandarea? Să încerce în altă parte, preferabil la Iași.
CITEȘTE ȘI: Miza majoră la Ministerul Sănătății: cum mutăm personal medical în afara centrelor universitare. Soluția: fonduri PNRR
Astfel că tânărul a ajuns, nici 24 de ore mai târziu, la Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași, în toiul nopții, acuzând dureri. Medicii l-au internat, i-au rezolvat problema, dar apoi s-au declarat revoltați de soluția aleasă de colegii de la Suceava.
„Deci acest pacient a fost văzut de un medic oftalmolog la Suceava, a fost internat, apoi externat și trimis, fără avizul meu, care eram medic de gardă la Iași, doar pentru că și-a ridicat capul în timpul procedurii. Nu zic că nu s-a întâmplat așa – se mai întâmplă. Dar iei anestezistul, îi faci o formă de anestezie, faci sutura și rezolvi problema omului, nu îl externezi”, a declarat prof.dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Iași, care a fost de gardă și a preluat pacientul.
Externat, cu aceeași problemă de la internare, dar cu banii încasați de spital
Dr. Bogdănici spune că a fost consternată când a citit biletul de externare în care se explica, practic, că pacientul a fost externat din spital cu aceeași urgență cu care a venit. Este și un caz care arată ineficiența finanțării sistemului medical din România, explică prof.dr. Camelia Bogdănici. Fiindcă Spitalul de Urgență din Suceava va încasa bani de la CJAS Suceava: a avut un pat ocupat, a făcut proceduri, a externat pacientul. Deci, în ochii statului, el a fost internat și tratat la Suceava, când de fapt pacientul avea aceleași probleme și o zi mai târziu.
„Sistemul funcționează în felul următor: dacă nu poți rezolva un caz, soliciți un transfer, pacientul merge la altă unitate, iar cine îl tratează la final încasează ulterior și fondurile pentru tratament de la CJAS. Dar în cazul acesta, spitalul de la Suceava ia bani pentru un pacient pe care, de fapt, nu l-a tratat. Se plimbă pacienți degeaba și se iau bani degeaba de la Casa de Asigurări. Nu cred că doar la Oftalmologie se întâmplă asta. Nu e normal să primesc un astfel de caz dintr-un spital județean, un spital universitar mai nou, unde a fost internat pacientul”, a punctat prof.dr. Camelia Bogdănici.
Nu sunt medici pentru gărzi, pacienții trimiși în alte județe
Același Spital Județean de Urgență a trimis o adresă, la finalul lunii trecute, către unitatea echivalentă din Iași în care spunea, practic, că toți medicii oftalmologi sunt în vacanță. Nu a mai rămas nimeni care poate fi de gardă. În weekendul 28 – 30 iunie, conform adresei, „echipa medicală cu competență în oftalmologie nu poate onora chemările de la domiciliu pentru pacienții cu urgențe oftalmologice”.
Prin urmare, în perioada respectivă toți pacienții în regim de urgență au fost redirecționați către Spitalul „Sf. Spiridon”. „Ziarul de Iași” a scris recent un astfel de caz, chiar de weekendul trecut. O urgență oftalmologică gravă, dar cu un grad redus de complexitate, după cum apreciază medicii, a fost trimisă cu ambulanța la Iași pentru că nu avea cine să o stabilizeze la Suceava.
CITEȘTE ȘI: Un bărbat și-a pierdut vederea la un ochi după ce a fost lovit cu cornul de o bovină
Este vorba de un bărbat de 35 de ani cu ochiul eviscerat (scos) de un corn de vacă, care s-a prezentat sâmbătă la spital, dar a fost transferat la Iași unde a fost operat luni.
Am solicitat un punct de vedere cu privire la această situație și Spitalului Județean din Suceava. Inițial ne-au promis că vor reveni, dar ulterior nu au oferit vreun comentariu.
Publicitate și alte recomandări video
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu