Zona din Iași care se va schimba complet. Primul proiect imobiliar major pe Șes Bahlui – blocuri cu 16 etaje. Investitorii sunt obligați să construiască un pod
Proiectul a primit avizul de oportunitate în aprilie 2025, iar, săptămâna viitoare, face obiectul unei dezbateri publice care va avea loc la sediul municipalității ieșene. În zona Șes Bahlui, de la capătul cartierului Dacia și până spre Mall Moldova, sunt în pregătire mai multe proiecte imobiliare, iar cele mai multe presupun construirea de blocuri – zona va cunoaște o dezvoltare accelerată în următorii ani.
Investitorii sunt obligați să construiască un pod peste Bahlui
Conform proiectului de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), beneficiarii au în proprietate un teren cu o suprafață de 30.078 mp. Terenul se află în apropierea depoului Dacia, după râul Bahlui. Avizul de oportunitate a fost eliberat de Primăria Iași cu o condiție importantă: investitorii vor amenaja rețeaua stradală până la amplasament, rețea care presupune și construirea unui pod peste Bahlui.
„Recepția finală a obiectivului de investiții principal, inclusiv în cazul recepției pe tronsoane, este condiționată de recepția finală și punerea în funcțiune a podului peste râului Bahlui”, se arată în avizul de oportunitate 7/2025. Dacă Primăria nu semnează recepția, atunci apartamentele din viitoarele blocuri nu pot fi intabulate cu scopul de a fi vândute.
Schița amplasamentului cu propunerea de mobilare urbană
Podul proiectat peste Bahlui nu se află pe proprietatea celor trei beneficiari: o astfel de investiție este prevăzută într-un plan urbanistic aprobat în 2008 pentru un teren cu o suprafață mai mare, din care a fost dezmembrată proprietatea actuală a inițiatorilor. Teoretic, proiectul de construire a podului (în prelungirea str. Tabacului) ar urma să fie finanțat de mai mulți proprietari din zonă care, de asemenea, propun blocuri de locuințe dar ale căror investiții sunt încă în fază de pregătire.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Șapte blocuri cu 12, 14 și 16 etaje
Verificările „Ziarul de Iași” au arătat că terenul de 30.078 mp are trei proprietari: Cristinel-Ionel Munteanu, Petrică Eusebiu Pal și Maria Simona Pal. Primii doi sunt asociați într-o firmă denumită MCSP Real Estate SRL, în timp ce Munteanu mai deține Palaverde SRL – această companie a construit blocuri în Galata, în vecinătatea Kaufland.
Pe Șes Bahlui, cei trei beneficiari propun construirea a 7 blocuri: 4 cu 12 etaje, 2 cu 14 etaje și unul cu 16 etaje. „Construire ansamblu rezidențial și spații complementare (comercial, servicii, învățământ, parcări)”, este obiectul planului urbanistic propus de inițiatori, proiect care va fi dezbătut la Primărie la începutul săptămânii viitoare.
Ansamblul propus de beneficiari în raport cu podul pe care trebuie să-l construiască. În afara parcelei triunghiulare, cea care aparține proprietarilor enumerați, celelalte terenuri sunt deținute de alte persoane fizice sau juridice
Investitorii vor ceda domeniului public 7.630 mp pentru amenajarea de străzi și alți 745 mp pentru trasee pietonale.
„De asemenea, se propune de-a lungul căilor de circulație interne extindere rețelelor de electricitate de joasă tensiune, alimentare cu apă, canalizare, gaze naturale, conectare la rețeaua de telefonie și iluminat public stradal”, conform proiectului urbanistic.
Estimările investitorilor sunt că lucrările de construire a ansamblului vor începe luna mai 2027, cu termen de finalizare în august 2031. Potrivit bilanțului teritorial, blocurile vor ocupa 9.000 mp, circulațiile (auto și pietonale) alți 15.000 mp, în timp ce spațiile verzi vor fi amenajate pe 6.000 mp. La acest moment, nu este cunoscut numărul de locuințe sau cel al locurilor de parcare, în condițiile în care acestea vor fi stabilite și detaliate la momentul depunerii dosarului pentru obținerea autorizației de construire.
Cum va fi organizată circulația
În prezent, nu există circulații auto în zona amplasamentului studiat. Construirea podului peste Bahlui, la intersecția străzilor Tabacului și Strămoșilor, nu este doar o obligație, ci și o necesitate – în lipsa acestuia, viitorii locatari nu vor avea acces la rețeaua stradală din municipiu.
„Realizarea unor trasee auto și pietonale în partea de nord și vest perimetrale amplasamentului studiat. Acestea vor avea 4 benzi de circulație – câte 2 benzi pe sens, cu lățimea de 14 m, cu două trotuare a câte 1,5 m situate de o parte și de alta și pe partea exterioară benzii de circulație a bicicletelor, cu posibilitatea extinderii acestora pentru a fi integrate și extinse pe viitor în dezvoltarea ce se va desfășura la sud de râul Bahlui”, este una dintre măsurile propuse în PUZ pentru modernizarea circulației, la pachet cu podul peste Bahlui astfel încât să poată fi asigurat accesul pe legătura sud-nord.
Pe partea de sud-est a amplasamentului este propus un traseu auto și pietonal (2 benzi de circulație, cât una pe sens), similar cu cel prevăzut în zona de incintă a proprietății.
Șes Bahlui – următoarea zonă de boom imobiliar a Iașului
Zona Șes Bahlui va cunoaște o dezvoltare accelerată în următorii ani. Din informațiile „Ziarul de Iași” între capăt Dacia și Mall Moldova sunt în pregătire mai multe proiecte imobiliare, majoritatea fiind pentru construirea de blocuri. Marea problemă a acestei zone este lipsa unei rețele stradale astfel că orice autorizație care va fi emisă de Primăria Iași va trebui corelată cu investițiile publice promise pentru zonă.
Principala promisiune a municipalității vizează construirea unei străzi (cu linie de tramvai) prin centrul zonei Șes Bahlui – din capăt Dacia și până la Mall Moldova. Altă arteră importantă va fi drumul ocolitor Uricani – Cicoarei, în partea de sud a Șes Bahlui.
Între capăt Dacia și Mall Moldova sunt numeroase proprietăți private, în timp ce, după complexul comercial, cele mai mari suprafețe sunt în proprietate publică: de exemplu, în vecinătatea Mall Moldova este propus noul stadion. Dar, Primăria mai deține și alte suprafețe mari de teren în zonă, spre Antibiotice, pentru care nu există o strategie coerentă de dezvoltare – lipsește cu desăvârșire un plan urbanistic care să reglementeze încă de pe acum, în fază incipientă, întreaga zonă. În lipsa asumării unui astfel de proiect, Șes Bahlui riscă să se dezvoltre haotic în funcție de interesul fiecărui proprietar de teren din zonă.
În schimb, după zona Antibiotice, lucrurile sunt destul de clare din punct de vedere urbanistic: zona industrială Miroslava este în plină dezvoltare, iar noi facilități vor fi construite în parcul din spatele fabricii producătorului de medicamente. De asemenea, între parcul industrial și Lețcani sunt în execuție sau în pregătire proiecte logistice majore precum Eli Park, Proinvest, Kaufland (al treilea depozit logistic din țară al lanțului de retail) sau Oresa.
Publicitate și alte recomandări video
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu