Bursa de 700 de lei pentru mamele minore si 10 ore de predare pentru directori: amendamente adoptate la pachetul de masuri fiscale

Guvernul Romaniei si-a angajat raspunderea pe pachetul de masuri fiscale anuntat anterior, care include si o serie de amendamente cu impact direct asupra sistemului de Educatie. Printre cele mai importante amendamente adoptate se refera la sustinerea continua a mamelor minore, care vor beneficia de o bursa lunara de 700 de lei, cu conditia frecventarii cursurilor.
Un alt amendament important care modifica propunerea initiala din proiectul de lege se refera la personalul didactic de conducere, indrumare si control, care va putea fi degrevat partial de norma didactica. Astfel, in functie de categoria din care fac parte, cadrele didactice vor putea fi scutite de pana la 30% sau 50% din activitatea de predare, in baza unor norme metodologice care urmeaza a fi stabilite.
Redam in randurile de mai jos amendamentele din educatie adoptate in cadrul pachetului de masuri fiscale.
Bursa de 700 de lei pentru mamele minore
"a. Mamele minore reintegrate intr-o unitate de invatamant vor beneficia in continuare de o bursa lunara in cuantum de 700 de lei pe perioada desfasurarii activitatilor didactice, cu conditia frecventarii orelor de curs."
10 ore de predare, in loc de 14, pentru directorii de scoala
"b. Personalul didactic de conducere, de indrumare si control va putea fi degrevat de norma didactica de predare, dupa cum urmeaza:
i. Personalul didactic de conducere al unitatilor de educatie extrascolara, casele corpului didactic, centrele judetene de resurse si asistenta educationala/Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala si centrele de excelenta, cu pana la 30% din norma didactica de predare-invatare-evaluare, in conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotarare a guvernului, initiata de Ministerul Educatiei si Cercetarii in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ.
ii. Personalul didactic de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar, personalul didactic de conducere, de indrumare si control din inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, cu pana la 50% din norma didactica de predare-invatare-evaluare, in conformitate cu aceleasi norme metodologice
iii. Partial, pentru persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar, ca urmare a participarii acestora la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant. Numarul persoanelor desemnate de federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar, degrevate de norma didactica, precum si atributiile acestora se stabilesc prin hotarare de guvern".
Numar redus de elevi in scolile in care invata minoritati nationale
"c) In contextul obligatiei Guvernului de a asigura dreptul constitutional privind pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase si principiile de egalitate si de nediscriminare, numarul de copii pentru formatiunile de studiu (grupe sau clase) in ceea ce priveste invatamantul cu predare in limbile minoritatilor nationale, precum si invatamantul cu predare in limba romana organizat in unitati administrativ-teritoriale in care o minoritate nationala constituie majoritatea populatiei se organizeaza astfel:
i. unitati de invatamant cu personalitate juridica, cu un numar minim de anteprescolari/prescolari/elevi echivalent cu 60% din numarul standard;
ii. formatiunile de studiu, grupe sau clase cuprind un numar de anteprescolari/ prescolari/elevi echivalent cu 80% din numarul standard."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu