Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

09 iulie 2025

EDUCATIE: Ministrul Educației anunță transformarea managementului școlar

Ministrul Educației anunță transformarea managementului școlar

Ministrul Educației anunță transformarea managementului școlar

Reforma propusă de Ministrul Educației, care vizează profesionalizarea conducerii, degrevarea de sarcini didactice și noi reguli pentru organizarea claselor, marchează un pas decisiv către modernizarea școlii românești și adaptarea acesteia la realitățile societății.

Ministerul Educației anunță o schimbare de paradigmă în conducerea unităților de învățământ și organizarea inspectoratelor școlare. Ministrul Daniel David a prezentat principalele direcții de reformă, subliniind necesitatea profesionalizării funcțiilor de conducere și adaptarea structurii sistemului educațional la realitățile actuale.

Unul dintre cele mai importante anunțuri vizează organizarea, la finalul acestui an, a concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori de școli din întreaga țară.
„La sfârşitul anului 2025, voi demara concursurile pentru directorii de unităţi şcolare şi vom reorganiza inspectoratele, astfel încât, din 2026-2027, să începem cu un nou model. E parte din viziune şi, cu ajutorul profesioniştilor din educaţie, o vom implementa”, a transmis ministrul Educaţiei, Daniel David.
Reorganizarea inspectoratelor școlare va face parte din acest amplu proces de reformă, urmând ca, din anul școlar 2026-2027, un nou model de management educațional să fie pus în aplicare.

Ministrul Educației a adus în discuție și subiectul degrevării funcțiilor de conducere, considerat esențial pentru profesionalizarea managementului școlar. Potrivit acestuia, degrevarea de ore didactice ar trebui să fie direct proporțională cu mărimea școlii și cu nivelul funcției de conducere, putând ajunge „până la 50%”.
Totuși, Daniel David insistă asupra menținerii unei legături directe cu elevii.

„Cred că oricine din această categorie poate avea măcar 2 ore de activităţi didactice pe zi, pentru a nu pierde legătura cu copiii şi actul didactic”, a precizat ministrul.

În prezent, potrivit datelor oferite de ministru, aproximativ 70% dintre cei aflați în funcții de conducere beneficiază de degrevări de 64% în medie, dar își păstrează salariul integral și primesc suplimentar și plata cu ora.

Ministrul Educației subliniază că modelele europene privilegiază profesionalizarea funcțiilor de conducere, cu manageri dedicați și specializați. În acest sens, el consideră necesară o dezbatere publică privind profilul liderilor din școli, pentru a stabili dacă România va opta pentru profesioniști manageri, pentru cadre didactice cu atribuții de management sau pentru un model mixt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu