UPDATE Profesorul Dacian Dragoș, numit judecător la Curtea Constituționala de președintele Nicușor Dan / Ca șef al Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai, în 2022 a criticat dur decizia CCR prin care au fost blocate marile cazuri de plagiat. A jucat un rol-cheie în cazurile Lucian Bode sau Adrian Ivan

Președintele Nicușor Dan a semnat marți, 8 iulie, decretul de numire a profesorului universitar Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale a României, pentru un mandat de nouă ani, începând cu data de 13 iulie 2025, potrivit unui comunicat de presă. Dacian Dragoș este profesor la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), unde în ultimii ani a fost și șef al Comisiei de Etică, într-o perioadă în care aceasta a pronunțat sentințe de plagiat în cazuri sonore, precum cele ale fostului ministru Lucian Bode și ale fostului rector al Academiei SRI Adrian Ivan.
- UPDATE Într-un mesaj publicat pe Facebook, Nicușor Dan a explicat decizia sa: „Am ținut ca prin nominalizarea unei personalități recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european să îmi reafirm angajamentul față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției și respectarea statului de drept. Am ales un profesionist al dreptului pentru că sunt convins că acesta trebuie să fie profilul unui judecător care poate contribui la consolidarea rolului CCR de garant al supremației Constituției.”
continuarea știrii inițiale:
Dacian Dragoș a fost printre puținii reprezentanți ai mediului academic care au luat poziție după ce, în 2022, o decizie a Curții Constituționale a dat o lovitură dură procedurilor de etică universitară, blocând efectiv mari cazuri de plagiat. El spunea, atunci, într-o opinie publicată de Edupedu.ro, că acea decizie a CCR reprezenta un „atac fără precedent (…) perfect și circular” la reglementările privind etica în cercetare, care „rămâne fără acces efectiv la justiție”.
După ce fostul rectorul ales al UBB, Daniel David, a fost numit ministru al Educației și Cercetării, la finalul anului trecut, Dacian Dragoș a fost cooptat în echipa acestuia, pe post de consilier responsabil de aspecte transversale. Din această poziție, a coordonat discuții pe tema unor schimbări în domeniul eticii universitare și de cercetare, fără să se fi luat decizii clare în acest domeniu și fără să fie acordată vreo atenție anume problemelor legate de verificarea tezelor de doctorat, conform regulilor descrise de noua lege a învățământului superior.
În 2023, Dacian Dragoș a demisionat din funcția de președinte al Consiliului Național de Etică în cercetare (CNECSDTI), după ce acel for a decis că Lucian Bode nu ar fi plagiat într-o carte bazată pe teza de doctorat, teză în cazul căreia fusese confirmat plagiatul. El invoca, atunci, „incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta hotărâre” a CNECSDTI. El a luat decizia în condițiile în care nu participase la dezbaterile CNECSDTI în acel caz, deoarece el conducea și Comisia de Etică a UBB, comisie care, la începutul aceluiași an, constatase că teza de doctorat a lui Lucian Bode a fost „profund viciată” de plagiat și citare defectuoasă.
- În cazul Bode, Comisia de Etică a UBB luase decizia finală în ianuarie 2023, după ce, cu două luni înainte, pe baza unei analize limitate, luase o decizie îndulcită, potrivit căreia “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat”.
- În cazul Adrian Ivan, aceeași Comisie UBB a decis acum un an că acuzațiile de autoplagiat aduse acestuia „se confirmă” parțial, dar nu a putut să îl sancționeze, din cauza limitărilor legale cu privire la autoplagiat.
Comunicatul Președinției amintește că Dacian Dragoș este profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul UBB. Aceeași prezentare oficială notează că este exper al Băncii Mondiale în domeniul achizițiilor, specialist în domeniul dreptului administrativ și european și că, timp de 3 ani, a fost expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană și în alte litigii arbitrale.
Mesajul președintelui Nicușor Dan, publicat pe Facebook:
Comunicatul președinției, integral:
Președintele României, Nicușor Dan, îl numește pe domnul profesor Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat marți, 8 iulie 2025, decretul de numire a domnului Dacian Cosmin Dragoș, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării si conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în funcția de judecător al Curții Constituționale a României, pentru un mandat de nouă ani începând cu data 13 iulie 2025.
Nominalizarea a fost făcută în conformitate cu atribuțiile constituționale ale Președintelui României, prevăzute la articolul 94 lit. c), art. 142 alin. (2), (3) și (5) din Constituția României, potrivit cărora Președintele numește trei dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale. Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.
Domnul profesor Dacian Cosmin Dragoș este o personalitate recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european, beneficiar al prestigioasei burse europene Marie Curie, la Michigan State University (2005-2006), și expert al Băncii Mondiale în domeniul achizițiilor publice (2020-2023).
Cu o activitate remarcabilă academică și de cercetare și o contribuție consistentă în elaborarea proiectului Codului de procedură administrativă (2006-2008 și 2020-2021) și a Codului Administrativ (2010-2011), profesorul Dragoș a fost implicat în proiecte naționale și internaționale privind reforma administrației publice și statul de drept, și este cunoscut pentru pozițiile sale echilibrate și fundamentate științific.
Dacian Cosmin Dragoș a fost timp de 3 ani expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană și în alte litigii arbitrale.
În perioadele 2016-2017 și 2020-2023 a fost președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.
Prin această nominalizare, Președintele României reafirmă angajamentul ferm față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției, respectarea statului de drept și consolidarea rolului Curții Constituționale de garant al supremației Constituției.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu