Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

18 iulie 2025

EDUCATIE: Mii de elevi vor invata in clase in regim simultan, din toamna: la gimnaziu, numarul claselor mixte creste alarmant

Mii de elevi vor invata in clase in regim simultan, din toamna: la gimnaziu, numarul claselor mixte creste alarmant

Mii de elevi vor invata in clase in regim simultan, din toamna: la gimnaziu, numarul claselor mixte creste alarmant

In anul scolar 2025-2026, mii de elevi din judetele Buzau, Tulcea si Salaj vor invata in sistem simultan, o masura devenita tot mai frecventa in special in mediul rural, din cauza scaderii dramatice a numarului de elevi si a imposibilitatii organizarii unor clase distincte.

Potrivit Agerpres, in toate cele trei judete, scaderea populatiei scolare este principalul motiv pentru care scolile recurg la predarea simultana – adica la organizarea unor clase in care invata elevi din ani diferiti.

Acest sistem este frecvent in zonele izolate sau in localitatile in care transportul scolar este imposibil sau ineficient. De asemenea, autoritatile locale nu reusesc sa ofere alternative viabile, precum comasarea scolilor sau digitalizarea infrastructurii educationale.

 

Peste 2.200 de elevi in 167 de clase mixte, in judetul Buzau

 

Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Buzau, pe parcursul anului scolar urmator vor functiona 167 de clase in regim simultan, cele mai multe in invatamantul primar. Aproximativ 2.000 de elevi din doua sau mai multe clase vor fi grupati in functie de nivel in aceeasi sala.

 

"In anul scolar 2025-2026 la nivelul judetului Buzau sunt organizate in regim simultan un numar total de 167 formatiuni de studiu cu un efectiv de 2.296 de elevi, din care 138 formatiuni de invatamant primar cu un numar de 1.937 elevi si 29 de formatiuni de invatamant gimnazial cu 359 de elevi. In unitatile administrativ-teritoriale izolate geografic sau in unitatile administrativ-teritoriale in care efectivele de elevi corespunzatoare unui anumit nivel de clasa din invatamantul primar sau gimnazial sunt mai mici decat efectivele minime (...) si nu exista posibilitatea asigurarii transportului scolar, se organizeaza clase in regim simultan. (...) Acest model educational aduce atat provocari, cat si oportunitati pentru cadrele didactice, elevi si comunitatea scolara", a transmis ISJ Buzau.

 

Predarea simultana ridica provocari pentru cadrele didactice si, de multe ori, este perceputa negativ de catre parintii elevilor, care isi pun intrebari despre calitatea actului de invatamant. Daca in anii anteriori, predarea simultana se regasea doar in invatamantul primar, in localitatile care nu aveau acces la o infrastructura potrivita, in prezent situatia s-a extins si in invatamantul gimnazial.

 

"Nu este recomandabil sa functionezi in regim simultan, cel mai bine ar fi sa avem clase de sine statatoare, dar in conditiile in care depopularea a condus la scaderea numarului de elevi, avem situatii in care simultanul se desfasoara pe verticala de la pregatitoare pana la clasa a IV-a inclusiv. In general avem cate doua clase cuplate, dar domnii invatatori, profesori s-au obisnuit cu ideea, este o munca suplimentara, pentru ca nu este usor sa ai in acelasi timp in banca copii de 6 ani si copii de 11 ani, cu programe diferite, abordari diferite si daca in scoala respectiva exista si un copil cu cerinte educationale speciale, atunci lucrurile se complica" a declarat liderul Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar Buzau, Ion Dobre.

 

Invatamantul simultan, "o necesitate" in judetul Tulcea

 

Numarul claselor din judetul Tulcea in care se preda in sistem simultan va creste in anul scolar 2025-2026, in special la nivel gimnazial, din cauza numarului tot mai scazut al elevilor, se arata intr-o informare remisa Agerpres de Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea.

 

Astfel, daca in anul scolar trecut, in ciclul primar, 756 de elevi au invatat in 60 de clase in regim simultan, in anul scolar urmator, ISJ Tulcea estimeaza ca 774 de elevi vor participa la ore alaturi de colegi mai mari decat ei in 62 de clase. La nivel de gimnaziu, in anul scolar 2025-2026, 311 elevi vor invata in 27 de clase.

 

"Regimul simultan este in continuare o necesitate in judetul Tulcea, in zonele izolate sau cu densitate mica a populatiei scolare. Trendul este crescator, atat in numar de clase cat si de elevi, mai accentuat la gimnaziu", se arata in informarea transmisa de inspectorul general al ISJ, Viorica Pavel.

 

"Este destul de greu sa predai in sistem simultan. Eu am clasa pregatitoare cu clasa a II-a si clasa I cu clasa a IV-a. Diferenta in cazul clasei I-a si a IV-a este foarte mare. Unii au ciclul achizitiilor fundamentale, ceilalti sunt deja in celalalt ciclu. Pe cei mari ii las sa lucreze singuri, le predau celor mici, apoi ii verific pe cei mici si tot asa", a afirmat Mariela Maslincov, profesoara de limba engleza si limba romana la Scoala generala din satul Chilia Veche.

 

Peste 2.500 de elevi din Salaj incep scoala in clase mixte, din toamna

 

Peste 2.500 de elevi din invatamantul primar si gimnazial din Salaj, din totalul de aproximativ 20.000 de elevi, vor merge la scoala, in anul scolar 2025-2026, in sistemul de invatamant simultan.

 

Conform datelor centralizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj, in anul 2025-2026, la invatamantul primar, din totalul de 598 de clase, cu 11.239 de elevi, sunt propuse in regim simultan 138 de clase, cu 1.891 de elevi, iar la ciclul gimnazial, din totalul de 454 de clase, cu 8.380 de elevi, propuse in regim simultan 55 de clase cu 646 de elevi.

 

In total, anul scolar viitor, din 19.619 elevi, 2.537 de elevi (13%), din 193 de clase, vor fi inclusi in invatamantul simultan.

 

Toate aceste clase sunt in mediul rural, cu exceptia a doua clase cu 12 elevi in invatamantul primar si o clasa cu cinci elevi in cel gimnazial, de la Liceul Tehnologic 'Octavian Goga' Jibou.

 

Potrivit reglementarilor Ministerului Educatiei, "in unitatile administrativ-teritoriale izolate geografic sau lingvistic ori in unitatile administrativ-teritoriale in care efectivele de elevi corespunzatoare unui anumit nivel de clasa din invatamantul primar sau gimnazial sunt mai mici decat efectivele minime prevazute de lege si nu exista posibilitatea asigurarii transportului scolar, se organizeaza clase in regim simultan, in conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei. Clasa a VIII-a se organizeaza in clasa separata, indiferent de numarul de elevi" - Art. 23, alin (11) - Legea 198/2023.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu