Furtună ca un uragan în Capitală. În 15 minute a plouat cât în restul lunii, temperatura a scăzut cu 12 grade

"Uşa! Nu mai merge închisă! Ţine de uşă, că e foc". Capitala şi multe localităţi învecinate au fost măturate de o furtună care s-a simţit ca o tornadă.
În Otopeni, o femeie de 49 ani a murit în propria casă, lovită de o ţiglă smulsă din acoperişul de pe blocul vecin. Victima se afla în apartamentul ei situat la etajul 4 al unui bloc, în momentul în care a început furtuna. Bucata de acoperiş a fost smulsă de rafalele puternice de vânt şi a căzut peste femeie, care şi-a pierdut viaţa printre dărâmături.
"Arată ca şi cum a fost război aici". Cerul s-a întunecat brusc şi a urmat prăpădul. A plouat torenţial, iar acoperişurile caselor au fost smulse de vântul ce a suflat cu puterea unui uragan, cu aproape 100 de kilometri la oră. Mai mulţi oamenii au rămas acum fără locuinţe.
Vezi și"Cum a venit tornada. Doamne iartă-mă! O nenorocire pe capul nostru!", plânge o femeie. "În primul rând, uraganul furtună şi a fost mai mult de 80% din casă inundată, la noi la 1. Adică tot livingul e terminat. În schimb, la mansardă, acolo sunt pagubele cele mai mari. E dezastru, sunt vecini care nu mai au unde să doarmă pentru că sunt găuri, ne-a zburat acoperişul cu totul", arată o alta. "Sunt 5 ani de la construcţie. În 5 ani să zboare acoperişul?", se întreabă o locatară.
Vijelia a spart geamurile unei clădiri de birouri din nordul capitalei şi o femeie a fost rănită, potrivit martorilor. Oamenii s-au călcat în picioare în căutare de adăpost.
În 15 minute a plouat cât în restul lunii iulie
Meteorologii au emis cod roşu, iar oamenii au fost avertizaţi prin mesaje RO-Alert să rămână la adăpost. A plouat într-un sfert de ceas cât pentru toată jumătatea lunii iulie. Într-o oră, temperatura a scăzut cu 12 grade Celsius.
Acoperișul unei clădiri a Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" a fost luat de vânt, iar mai multe săli de clasă au fost inundate. Din cauza furtunii, zeci de copaci au căzut în mijlocul străzilor, iar mai multe maşini au fost grav avariate.
Furtuna de cod roşu a făcut ravagii în Capitală
Pe strada Erou Iancu Nicolae, un copac a căzut direct peste acest autobuz care urma să intre în staţie. Arborele a ramas blocat în plafonul autobuzului iar pasagerii au reuşit să iasă în siguranţă.
Furtuna a făcut ravagii şi pe o străduţă din sectorul 2. Un plop mare de peste 15 metri s-a prăbuşit într-o intersecţie, a căzut peste o maşină care era în mers, însă şoferul, din fericire, a scăpat fără răni. Dar, totul a fost milimetric. "Acum câţiva ani, a venit primăria, ni l-au toaletat. Problema este că copacul este într-o stare de degradare, care necesită tăierea lui de tot", crede un bărbat.
Autostrada A1 Bucureşti - Pitești arăta ca după tornadă. Şoferii au făcut slalom printre copacii căzuti. DN1 şi aşa aglomerat, a devenit doar o coloană imensă de maşini care nu s-au mişcat chiar şi o oră. Traficul a fost îngreunat în mai multe zone din capitală din cauza inundaţiilor.
Şi în Ialomiţa a fost cod roşu. Zeci de gospodării au fost inundate, iar grindina violentă a făcut ravagii. Judeţul Constanţa a fost şi el afectat de ploi, descărcări electrice şi vijelii puternice. Mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt, unul dintre ei ajungând chiar pe o maşină parcată.
"Nu avem foarte multă apă. Avem foarte multă electricitate, foarte multă sarcină electrică în aceste particule de apă din atmosferă care, diferenţiată fiind, generează aceste fulgere ce sunt albe", a explicat Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe.
Chiar dacă vremea a fost dezastroasă în mai multe zone ale ţării, unii au preferat să facă haz de necaz.
Astăzi, însă, doar în nord-estul Transilvaniei și local în Maramureș și în nordul Moldovei vor mai fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce va aduce ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.
Înapoi la Homepage
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu