Profesorul anonim – Scrisoare către ministrul Daniel David: În unele școli din Romania, profesorii își aduc hârtie igienică de acasă, însă primesc notificări de la directori sau inspectori, pe grupul de WhatsApp, la ora 20 sau 21. Nu doar în situații excepționale

Stimate domnule ministru, vă scriu această scrisoare pentru a vă ruga să mai reflectați puțin la măsurile luate privind cadrele didactice din mediul preuniversitar, poate o să găsiți o variantă mai potrivită pentru toți factorii implicați.
- Nota redacției: Profesorul anonim este un proiect Edupedu.ro prin care orice cadru didactic poate scrie pe adresa redactie@edupedu.ro despre problemele sau soluțiile identificate în școală/învățământ, sub protecția anonimatului. Ideile și opiniile exprimate în aceste articole nu sunt neapărat și cele ale redacției.
Înțeleg că funcția de ministru v-a aruncat o responsabilitate uriașă pe umeri și doriți să rezolvați atât partea de deficit bugetar, cât și să sincronizați sistemul romanesc la cel european, însă aceste măsuri, din păcate, nu sunt corecte pentru cadrele didactice din actualul sistem românesc de învățământ, unde diferența între rural și urban sau chiar între diferite județe e enormă: dacă într-o zonă cu greu se formează o clasă de elevi, în altă zonă se înghesuie în clase, unii nu mai au loc să fie înscriși; la fel cu orele profesorilor, în unele județe se găsesc posturi mai ușor, în altele nu, astfel ar trebui o analiză amplă a situației zonale.
De asemenea, oare este etic pentru candidații care s-au înscris și pregătit pentru examenul de titularizare, pentru un post de titular sau suplinitor în o școală, două, trei, depinde cum realizează norma didactică, că au văzut lista de posturi în mai, iar în iulie să fie altceva? În acest fel, s-au schimbat regulile din mers.
Dacă doar bugetul celui mai sărac minister al educației din Europa e problema, atunci s-ar putea lua un alt tip de măsuri, de exemplu: de reducere a unor cheltuieli, de înghețare a unor cursuri de formare, o tăiere a 10% din salarii, orice altă variantă pare mai bună, în acest moment.
La nivel european e adevărat că norma e mai mare, însă există în plus asistent la clasă și profesor de sprijin pentru elevii CES, de asemenea, o zi metodică pe săptămână cu birou în care este calculator, imprimantă și alte resurse necesare. O cruntă diferență față de unele școli din Romania, unde profesorii își aduc hârtie igienică de acasă, însă primesc notificări de la directori sau inspectori, pe grupul de WhatsApp al specialitații, la ora 20 sau 21, și nu doar în situații excepționale.
Vă rog să îmi iertați îndrăzneala de a vă cere să vă luați o echipă competentă din preuniversitar, care să aibă curajul să vă contrazică, să vedeți diferite puncte de vedere, care să vă fie de folos și, de asemenea, o echipă de specialiști din toate inspectoratele care să poată propune poate alte măsuri care să ducă înspre același rezultat fiscal.
Având speranța că veți fi cel mai bun ministru al Educației, de la domnul Marga încoace, vă doresc multă putere și claritate, pentru a reprezenta cinstit nevoile personalului din învățământul românesc.
Cu respect,
Un profesor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu