Bolojan, replică pentru PSD, după ameninţările cu ieşirea de la guvernare: „E ușor să stai pe margine”
În timp ce PSD sugerează că ar putea părăsi guvernarea, premierul Ilie Bolojan evită disputele publice și le amintește că „este foarte ușor să stai pe margine și să spui cum ar trebui făcut”.

Ilie Bolojan recunoaşte că evită disputele cu partenerii de coaliţie. FOTO Mediafax
Premierul Ilie Bolojan a reacționat la tensiunile tot mai vizibile în coaliția de guvernare, după ce lideri ai PSD au lansat avertismente voalate privind o posibilă ieșire de la guvernare, nemulțumiți de unele dintre măsurile fiscale adoptate de Executiv.
Ilie Bolojan a explicat că evită să intre în dispute publice cu partenerii de coaliție pentru a proteja stabilitatea politică, esențială în atragerea de împrumuturi externe în condiții cât mai avantajoase pentru România.
„Ca premier, încerc să consolidez o stabilitate politică nu pentru ca un om să rămână pe funcţie, ci pentru că e nevoie ca să putem lua împrumuturi la preţuri şi dobânzi mai bune. Şi atunci evit să intru în dispute cu partenerii de coaliţie, cu colegii de guvern, cu cei care sunt în Parlament”, a afirmat Ilie Bolojan, citat de ProTv.
Întrebat despre criticile venite din partea liderilor PSD, premierul a recunoscut că au existat diferențe de abordare în interiorul coaliției în privința componentelor pachetului de reformă fiscală prezentat în Parlament.
„Au apărut, într-adevăr, diferenţe pe mai multe componente ale acestui pachet de reformă, între varianta care s-a publicat iniţial în dezbatere, între varianta care s-a adoptat iniţial în Guvern, înainte de a se trimite la Parlament şi varianta finală care s-a adoptat după depunerea amendamentelor în Parlament”, a recunoscut premierul.
În ceea ce privește nemulțumirile exprimate de liderul PSD Sorin Grindeanu legate de măsura impozitării jocurilor de noroc, premierul a precizat că, în ansamblu, măsurile au vizat o creștere consistentă a taxelor în acest sector.
„Pe partea de taxare a jocurilor de noroc, ca să ne înţelegem bine, per ansamblu este o creştere a taxării de peste 40% a jocurilui de noroc”, a explicat Ilie Bolojan.
De cealaltă parte, liderii social-democrați avertizează că partidul nu poate fi tratat ca o simplă „prezență decorativă” în coaliția de guvernare, sugerând că stabilitatea Executivului ar putea fi pusă sub semnul întrebării dacă măsurile propuse de PSD nu sunt luate în considerare.
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a transmis că formațiunea pe care o reprezintă dorește „o discuție sinceră” despre rolul partidului în actuala coaliție, lăsând să se înțeleagă că PSD ar putea lua în calcul inclusiv ieșirea de la guvernare dacă vocea sa va continua să fie ignorată.
„PSD nu poate fi ignorat. Măsurile propuse de noi nu pot fi date la o parte. Avem, totuși, cea mai mare pondere în Parlament și nu putem fi tratați ca o prezență decorativă într-un moment cheie pentru țară”, a afirmat Stănescu.
Acesta a adăugat că partidul trebuie să decidă dacă rolul său este acela de a guverna cu responsabilitate sau doar de a asigura stabilitatea guvernamentală fără a avea un cuvânt de spus în deciziile majore.
„Având în vedere această stare de fapt, împreună cu toți colegii trebuie să ne punem, în mod legitim, o întrebare: rolul PSD este de a guverna sau de a face figurație doar pentru a asigura stabilitatea guvernamentală? Chiar dacă suntem într-un moment dificil pentru noi ca partid, ne mulțumim cu un loc la masă, dar fără cuvânt? Mergem înainte indiferent de costuri sau adoptăm o poziție care contează și pentru noi și pentru românii pe care îi reprezentăm? Cred că este timpul ca împreună cu toți colegii să decidem în partid ce-i de făcut”, a mai transmis secretarul general al PSD.
În acest context, premierul Ilie Bolojan a răspuns, că în politică este ușor să critici de pe margine fără a-ți asuma deciziile dificile.
„Este foarte uşor să stai pe margine şi să spui cum ar trebui făcut”, a conchis liderul Executivului, subliniind că obiectivul principal rămâne asigurarea stabilității și a echilibrelor economice într-o perioadă complicată pentru România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu