Au trecut alegerile, urmează războiul pentru formarea Guvernului. PSD, în prag de implozie

Au trecut alegerile, urmează războiul pentru formarea Guvernului. PSD, în prag de implozie
📅 2025-05-20

Viitorul guvern, la mâna celui mai „șifonat” PSD din istorie. O majoritate parlamentară pentru viitorul guvern proeuropean nu se poate forma fără voturile social-democraților

Principalul obiectiv al noului președinte ales al României, Nicușor Dan, este desemnarea unui nou premier și învestirea unui nou Guvern, cât mai repede. Aritmetica parlamentară demonstrează că fără PSD niciun Executiv nu poate trece de votul Legislativului. Formațiunea social-democrată are de ales între a intra la guvernare, alături de PNL, USR și UDM, sau a rămâne în opoziție. Până atunci, social-democrații au o altă problemă. Marcel Ciolacu urmează, astăzi, să-și prezinte demisia din fruntea partidului. Se propune asigurarea unei conduceri interimare, până la organizarea congresului. Între timp, se „încălzesc” la startul cursei pentru șefia PSD Bogdan Ivan, Victor Negrescu și Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului.

Odată cu câștigarea alegerilor prezidențiale de către Nicușor Dan, s-a terminat o bătălie infernală pentru Palatul Cotroceni, care durează de mai bine de șase luni, însă urmează o luptă la fel de aprigă pentru formarea unui nou guvern. Nicușor Dan a declarat că îl preferă pe actualul președinte interimar al României, lider interimar suspendat al Partidului Național Liberal, Ilie Bolojan, pentru a ocupa funcția de prim-ministru, care să formeze o majoritate guvernamentală în jurul PNL și USR. Dar pentru aceasta este nevoie de sprijinul indispensabil al Partidului Social Democrat, fără voturile căruia nu se poate coagula nicio majoritate parlamentară.

PSD este, în acest moment, cel mai „șifonat” partid după aceste alegeri. În doar șase luni, formațiunea social-democrată nu a reușit, de două ori, să își califice propriul candidat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Prima dată, în 24 noiembrie 2024, social-democrații au ratat finala prezidențială cu Marcel Ciolacu, iar în 4 mai 2025 au ratat finala cu Crin Antonescu, aici contribuind, din plin, și trădarea lui Victor Ponta, care a candidat la prezidențiale tocmai pentru a-i zădărnici candidatului oficial al Coaliției accesul în turul al doilea.

Această situație a condus inclusiv la demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de prim-ministru, ceea ce a dat, în „alb”, mână liberă viitorului președinte al României să facă jocurile în ceea ce privește formarea noului Executiv.

Social-democrații, împărțiți în tabere

Pentru a trece de Parlament un nou Guvern, este nevoie de jumătate plus unu din voturile totale ale senatorilor și deputaților. Adică de voturile a 233 de parlamentari din cei 464 existenți.

Nicușor Dan mizează, în acest moment, pe sprijinul PNL, USR, al UDMR și al Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților. Însă toate aceste forțe politice cumulează doar 179 de voturi în Legislativ, cu 54 mai puține decât minimumul necesar. În Parlament, ca opoziție, există forțele declarate de proaspătul președinte ales al României ca fiind izolaționiste, respectiv AUR, SOS România și Partidul Oamenilor Tineri, cu un total de 149 de aleși.

Citește pe Antena3.ro
Nicușor Dan și-a luat fetița de la școală în prima zi după ce a fost ales președinte. Au mers pe jos

PSD, cel mai numeros partid parlamentar, ca urmare a rezultatelor alegerilor legislative din data de 1 decembrie 2024, are 122 de senatori și deputați. Mai există, de asemenea, 14 senatori și deputați neafiliați, majoritatea demisionari din SOS România, POT și AUR.

În aceste condiții, PSD are, în acest moment, pe masă două variante de jucat în această conjunctură: să intre la guvernare sau să rămână în opoziție.

Intrarea la guvernare comportă atât riscuri, cât și punerea sub semnul întrebării a echității unei asemenea decizii. PSD ar putea să deconteze, în continuare, rezultatele viitoare ale actului de guvernare, erodându-se și mai mult la putere, după cele două cicluri electorale eșuate. În al doilea rând, PSD, care este partidul câștigător al alegerilor parlamentare din 2024, ar accepta foarte greu să intre într-un guvern fără să primească funcția de prim-ministru. În al treilea rând, un guvern PNL-USR-UDMR nu a rezistat, ultima dată când s-a constituit într-o asemenea formulă, decât zece luni, între decembrie 2020 și octombrie 2021, în condițiile în care partidele componente aveau, pe alocuri, aceleași viziuni cu privire la politicile economice. Un guvern din care să facă parte PSD și USR ar fi mult mai greu de gestionat, întrucât viziunile sunt diametral opuse.

Riscurile și avantajele rămânerii în opoziție

În ochii electoratului PSD, din ce în ce mai împuținat, o asociere cu USR ar fi considerată o trădare, după ce nici asocierea cu PNL nu a fost una tocmai pe gustul acestor alegători. Singurul avantaj al intrării la guvernare a PSD, în acest moment, ar fi acela al asigurării unei majorități parlamentare confortabile pentru trecerea unora dintre proiectele viitorului Executiv. Cu 301 parlamentari, din cei 233 necesari, nu ar exista nicio sincopă în caz de moțiuni de cenzură sau de adoptare a proiectelor legislative.

A doua variantă este ca PSD să nu intre la guvernare, dar să sprijine, din Parlament, învestirea unui guvern al lui Nicușor Dan, condus de Ilie Bolojan, din care să facă parte PNL, USR, UDR și Grupul Minorităților Naționale din Camera Deputaților. Ar fi un guvern minoritar, care ar sta, practic, la mâna PSD, trebuind să negocieze cu acest partid orice proiect, ordonanță de urgență sau demers care să aibă nevoie de votul Parlamentului.

Avantajul unei asemenea decizii ar fi că, în opoziție, PSD ar putea să se refacă, din punct de vedere electoral, până la alegerile parlamentare din anul 2028. Și, în același timp, să nu deconteze măsurile economice și sociale care se anunță a fi impopulare, pe care Guvernul urmează să le adopte pentru a reduce deficitul bugetar. În schimb, există și riscuri. Cel mai mare risc, așa cum ne-au obișnuit acțiunile ultimilor doi președinți, Traian Băsescu și Klaus Iohannis, este ca, sub președinția lui Nicușor Dan, mulți dintre liderii actuali ai PSD de la centru sau din teritoriu să se îmbolnăvească, la momente-cheie, de „DNA-tită”, ceea ce, dacă s-ar afla la guvernare alături de partidele agreate de noul președinte, nu s-ar putea întâmpla atât de ușor. Un al risc este că, în opoziție fiind, partidul să fie rupt din interior. O aripă mai progresistă ar putea milita pentru asocierea cu PNL și USR, în timp ce aripa mai conservatoare din partid să se opună.

Marcel Ciolacu vrea să renunțe la conducerea partidului. Cine se încălzește să-i ia locul

Astăzi, PSD se va întruni într-o ședință a conducerii, în care principala temă de discuție ar fi, conform unor surse politice, prezentarea de către actualul președinte, Marcel Ciolacu, a demisiei de la șefia partidului. Aceleași surse precizează că Marcel Ciolacu urmează să propună o conducere interimară, până la organizarea unui nou congres, peste șase luni, conducere interimară care să fie asigurată chiar de Marcel Ciolacu. 

Oferta vine chiar și cu asumarea angajamentului că liderii care asigură interimatul conducerii nu vor candida pentru funcții de conducere la viitorul congres.

O altă problemă ce va fi discutată în cadrul PSD este dacă partidul trebuie să intre sau nu la guvernare. În acest timp, sunt vehiculate mai multe nume de lideri PSD care intenționează să candideze la funcția de președinte al partidului. Printre aceștia se află actualul ministru al Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, actualul edil al Sectorului 4, Daniel Băluță, europarlamentarul Victor Negrescu, Sorin Grindeanu sau primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

  • Moartea șocantă a unui fotomodel. Tânăra de 22 de ani a fost împușcată de un bărbat deghizat în curier, care i-a sunat la ușă
  • Ce i-a cerut Ion Iliescu lui Nicușor Dan, care a devenit președinte. Fostul șef de stat are 95 de ani
  • ”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
  • Mirabela Grădinaru, prezența discretă dar puternică din viața lui Nicușor Dan. CV, ocupație actuală, familie și alte detalii inedite
  • Festival de meme cu Simion și Gavrilă după înfrângerea la prezidențiale: "Iț gon"
  • Nicușor Dan, președintele României. CV, biografie, avere, familie și alte informații interesante
  • Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
  • Reacție dură de la Moscova, după victoria lui Nicușor Dan. Ideologul lui Vladimir Putin: ”Nimeni nu va observa acest lucru”. Ce acuzații îi aduce lui Macron
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Ambasada SUA la București anunță retragerea lui Kathleen Kavalec

Kathleen Kavalec se retrage după o carieră distinsă în serviciul diplomatic al Statelor Unite, anunță marți Ambasada SUA la București. Adjunctul șefului misiunii, Michael Dickerson, va ocupa funcția de Chargé d'affaires ad interim în cadrul Ambasadei SUA la București.

Cum să păstrezi bananele proaspete mai mult timp: trucul genial cu folie de aluminiu

Un gest ușor care poate prelungi prospețimea fructelor cu până la 5 zile

Limba română: Ce înseamnă cuvântul DESUET

Limba română ascunde adevărate comori lexicale, iar unele cuvinte mai puțin folosite pot îmbogăți considerabil vocabularul celor pasionați de exprimarea nuanțată.

AUR, SOS și POT au cerut CCR să anuleze legea care permite operațiunile militare NATO în România. Curtea a respins pretențiile ca neîntemeiate

Legea care permite desfășurarea de misiuni militare pe timp de pace, pe teritoriul național, promulgată

Trafic restricționat pe autostrada București-Pitești din cauza unor lucrări

Traficul va fi restricționat marți pe autostrada București-Pitești din cauza unor lucrări pe mai multe sectoare.

Diaspora din Germania, Spania, Italia și Franța - majoritar suveranistă. Învinsul Simion a luat mai multe voturi decât Băsescu la victorii

Românii din Europa de Vest au votat covârșitor pentru candidatul izolaționist. Oferta pro-occidentală, preferată de conaționalii noștri din SUA, Canada și estul Bătrânului Continent

4 zodii îmbrățișează schimbarea, în timp ce Soarele se află în Gemeni 

Patru semne zodiacale vor face schimări în perioada sezonului Gemeni.

Munții Apuseni, sărbătoriți pe 21 septembrie - „ziua care l-a adus pe Avram lancu la Blaj”

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe legea care instituie ziua de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan, că vecinii din Ardeal s-au grăbit să vină cu o inițiativă similară.

Analfabetismul funcțional, problemă de siguranță națională

Riscăm să devenim „colonie tehnologică”

Au trecut alegerile, urmează războiul pentru formarea Guvernului. PSD, în prag de implozie

Viitorul guvern, la mâna celui mai „șifonat” PSD din istorie. O majoritate parlamentară pentru viitorul guvern proeuropean nu se poate forma fără voturile social-democraților

Good News

Only good and positive news.