Bunăvoința lui Trump - noul front de luptă în războiul din Ucraina

Bunăvoința lui Trump - noul front de luptă în războiul din Ucraina
📅 2025-05-20

Dincolo de dronele care atacă fulgerător din văzduh și tranșeele săpate adânc în estul țării, miza reală a taberelor angrenate în războiul ucrainean pare a fi care dintre acestea reușește să-l câștige de partea sa pe președintele american, Donald Trump.

Adevărata bătălie a războiului ucrainean nu se mai poartă în aer, deasupra Kievului sau a fluviului Nipru, acolo unde atacurile cu drone ale Rusiei s-au intensificat spectaculos în ultimele zile.

Nici măcar înaintarea lentă, epuizantă, a armatei ruse pe frontul sângeros din estul Ucrainei nu pare cea care va înclina decisiv balanța unui conflict intrat deja în al treilea an.

Nevăzută dar decisivă, confruntarea care face diferența se dă pentru a intra în grațiile liderului de la Casa Albă, ce pare tot mai iritat de impasul diplomatic și de tentativele eșuate de a media o pace durabilă în Ucraina.

Atât Moscova, cât și Kievul se întrec în a-l convinge pe Trump că cealaltă parte este adevăratul obstacol în calea păcii, în speranța că vor putea influența opinia, deseori imprevizibilă, a președintelui american.

Telefonul perfid

Tocmai de aceea, convorbirea telefonică pe care Trump urma să o aibă ieri cu președintele rus, Vladimir Putin, a căpătat brusc o importanță ieșită din comun.

În acest context, oficialii europeni anunțau că vor discuta și ei cu Trump, înainte de convorbirea acestuia cu Putin. Ei se temeau că perspectiva președintelui american asupra conflictului va fi influențată decisiv de ultimul interlocutor, adică de liderul de la Kremlin.

Citește pe Antena3.ro
Nicușor Dan și-a luat fetița de la școală în prima zi după ce a fost ales președinte. Au mers pe jos

Nu mai departe de luna trecută, după ce a participat la funeraliile Papei Francisc și a vorbit acolo cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Trump lansase una dintre cele mai critice declarații la adresa lui Putin, condamnând atacurile cu rachete asupra Kievului și afirmând că nu este convins că liderul rus vrea cu adevărat să pună capăt războiului.

Iar ieri, pe durata convorbirii telefonice cu președintele SUA, Putin - care a refuzat să accepte o încetare a focului de 30 de zile, cerută de Trump și acceptată de Ucraina - l-a avut la dispoziția sa pe șeful administrației de la Washington doar pentru el, putându-i inocula interlocutorului american cam tot ceea ce știe deja că i-ar plăcea acestuia să audă: promisiuni economice sau de afaceri, laude personale, precum și invocarea dreptului marilor puteri de a acționa așa după cum cred de cuviință. 

Trump și Putin par convinși, cu o certitudine de neclintit, că doar ei doi dispun de autoritatea personală și capacitatea diplomatică necesare pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce europenii și chiar ucrainenii vor sfârși prin a face ceea ce li se spune.

Discuțiile lipsite de consistență de săptămâna trecută, din Istanbul - primele întâlniri directe între negociatorii ruși și ucraineni după ani de tăcere - nu au făcut decât să întărească convingerea președintelui Trump că el este piesa centrală a unui eventual acord. 

Însuflețit de acest sentiment, el a decis să revină în prim-planul eforturilor de pace, luând legătura direct cu Putin, după ce, cu doar câteva zile înainte, amenințase că se retrage definitiv din jocul diplomatic.

Îngrijorarea majoră la Kiev era aceea că liderii rus și american vor pune la cale, prin telefon, o „înțelegere” proprie, iar președintele Trump - care afirma că îl va suna ulterior pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski - va încerca apoi să impună condițiile lui Putin, sub amenințarea reluării tăierii ajutorului militar și economic crucial, oferit Ucrainei de către Statele Unite.

Viitor incert

Fără îndoială, Trump poate exercita presiuni eficiente și asupra Rusiei, dacă decide să utilizeze pârghiile pe care le are la dispoziție. 

Pe măsură ce numărul de victime în rândul militarilor ruși crește tot mai mult pe câmpul de luptă, iar economia națională este din ce în ce mai tensionată, Kremlinul are  interesul să nu-l irite și să nu-l ignore pe Trump, care ar putea să reia și chiar să intensifice sprijinului american pentru Kiev.

Ca întotdeauna însă, problema rămâne aceeași: nici Rusia, nici Ucraina nu sunt dispuse, deocamdată, să accepte cerințele minime ale celeilalte părți. Niciuna nu vrea - sau nu poate - să cedeze suficient pentru a-și mulțumi adversarul.

Asta nu înseamnă că negocierile, fie față în față, fie la telefon, sunt inutile. Cel puțin, acestea scot în evidență cât de mare este, de fapt, prăpastia dintre pozițiile celor două tabere.

Ar putea însemna însă că, deocamdată, indiferent de presiunea exercitată de Casa Albă prin apelul direct al președintelui Trump la Kremlin, atât Moscova, cât și Kievul au mari șanse să aleagă, în cele din urmă, tot calea confruntării pe câmpul de luptă.

  • Moartea șocantă a unui fotomodel. Tânăra de 22 de ani a fost împușcată de un bărbat deghizat în curier, care i-a sunat la ușă
  • Ce i-a cerut Ion Iliescu lui Nicușor Dan, care a devenit președinte. Fostul șef de stat are 95 de ani
  • ”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
  • Mirabela Grădinaru, prezența discretă dar puternică din viața lui Nicușor Dan. CV, ocupație actuală, familie și alte detalii inedite
  • Festival de meme cu Simion și Gavrilă după înfrângerea la prezidențiale: "Iț gon"
  • Nicușor Dan, președintele României. CV, biografie, avere, familie și alte informații interesante
  • Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
  • Reacție dură de la Moscova, după victoria lui Nicușor Dan. Ideologul lui Vladimir Putin: ”Nimeni nu va observa acest lucru”. Ce acuzații îi aduce lui Macron
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Ambasada SUA la București anunță retragerea lui Kathleen Kavalec

Kathleen Kavalec se retrage după o carieră distinsă în serviciul diplomatic al Statelor Unite, anunță marți Ambasada SUA la București. Adjunctul șefului misiunii, Michael Dickerson, va ocupa funcția de Chargé d'affaires ad interim în cadrul Ambasadei SUA la București.

Cum să păstrezi bananele proaspete mai mult timp: trucul genial cu folie de aluminiu

Un gest ușor care poate prelungi prospețimea fructelor cu până la 5 zile

Limba română: Ce înseamnă cuvântul DESUET

Limba română ascunde adevărate comori lexicale, iar unele cuvinte mai puțin folosite pot îmbogăți considerabil vocabularul celor pasionați de exprimarea nuanțată.

AUR, SOS și POT au cerut CCR să anuleze legea care permite operațiunile militare NATO în România. Curtea a respins pretențiile ca neîntemeiate

Legea care permite desfășurarea de misiuni militare pe timp de pace, pe teritoriul național, promulgată

Trafic restricționat pe autostrada București-Pitești din cauza unor lucrări

Traficul va fi restricționat marți pe autostrada București-Pitești din cauza unor lucrări pe mai multe sectoare.

Diaspora din Germania, Spania, Italia și Franța - majoritar suveranistă. Învinsul Simion a luat mai multe voturi decât Băsescu la victorii

Românii din Europa de Vest au votat covârșitor pentru candidatul izolaționist. Oferta pro-occidentală, preferată de conaționalii noștri din SUA, Canada și estul Bătrânului Continent

4 zodii îmbrățișează schimbarea, în timp ce Soarele se află în Gemeni 

Patru semne zodiacale vor face schimări în perioada sezonului Gemeni.

Munții Apuseni, sărbătoriți pe 21 septembrie - „ziua care l-a adus pe Avram lancu la Blaj”

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe legea care instituie ziua de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan, că vecinii din Ardeal s-au grăbit să vină cu o inițiativă similară.

Analfabetismul funcțional, problemă de siguranță națională

Riscăm să devenim „colonie tehnologică”

Au trecut alegerile, urmează războiul pentru formarea Guvernului. PSD, în prag de implozie

Viitorul guvern, la mâna celui mai „șifonat” PSD din istorie. O majoritate parlamentară pentru viitorul guvern proeuropean nu se poate forma fără voturile social-democraților

Good News

Only good and positive news.