Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

15 iulie 2025

DIVERSE: Un medicament inovativ „ar putea schimba jocul pentru îngrijirea bolii Parkinson”

Un medicament inovativ „ar putea schimba jocul pentru îngrijirea bolii Parkinson”

Un medicament inovativ „ar putea schimba jocul pentru îngrijirea bolii Parkinson”

Boală veche, dar încă fără leac: Noua formulă poate îmbunătăți semnificativ rezultatele tratamentului și aderența pacienților

Un nou medicament pentru Parkinson, care se administrează sub formă de injecție săptămânală, ar putea schimba viețile a peste opt milioane de persoane care trăiesc cu această boală neurodegenerativă progresivă, înlocuind nevoia acestor pacienți de a lua de mai multe ori pe zi tablete cu efecte secundare greu de suportat pentru mulți dintre ei.

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă progresivă, care provoacă pierderea neuronilor ce produc dopamină – un neurotransmițător extrem de important în reglarea mișcărilor corpului. 

Deși este cunoscută de mai bine de 200 de ani, boala Parkinson nu are, până în prezent, un medicament care să-i oprească evoluția, fiind disponibile doar tratamente pentru ameliorarea simptomelor. 

Levodopa (LD) a fost primul tratament simptomatic aprobat și este recomandat în toate stadiile bolii, însă opțiunile de tratament existente necesită mai multe administrări într-o zi și o listă lungă de reacții adverse, ceea ce face ca tratamentul bolii Parkinson să fie foarte dificil pentru majoritatea pacienților.

Dozarea frecventă este o povară, spun specialiștii, în special pentru pacienții vârstnici sau cei cu dificultăți de înghițire, ceea ce duce la niveluri inconsistente de medicamente, mai multe efecte secundare și o eficacitate redusă. Prin urmare, oamenii de știință caută de mai mulți ani variante de tratament cu acțiune prelungită pentru a menține nivelurile plasmatice constante de levodopa cu efecte secundare reduse. 

O doză constantă, eliberată timp de o săptămână

Acum, însă, cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA) au reușit să dezvolte o formulă injectabilă cu acțiune prelungită care oferă o doză constantă de levodopa și carbidopa – două medicamente-cheie pentru simptomele Parkinson – pe parcursul unei săptămâni întregi. Formula biodegradabilă este injectată sub piele sau în țesutul muscular, unde eliberează treptat medicamentul timp de șapte zile.

Cercetătorul principal, profesorul Sanjay Garg, este de părere că acest nou medicament injectabil ar putea îmbunătăți semnificativ rezultatele tratamentului și aderența pacienților.

Citește pe Antena3.ro
Un medicament inovativ „ar putea schimba jocul pentru îngrijirea bolii Parkinson”
Un fost taximetrist, care a trăit toată viața cu chirie într-o garsonieră, a câștigat la tombolă o vilă de 4,6 milioane €

„Scopul nostru a fost să creăm o formulă care să simplifice tratamentul, să îmbunătățească complianța pacientului și să mențină niveluri terapeutice constante de medicație. Această injecție săptămânală ar putea schimba jocul pentru îngrijirea bolii Parkinson”, spune prof. Garg, precizând că „levodopa este terapia standard pentru Parkinson, dar durata sa scurtă de viață înseamnă că trebuie luată de mai multe ori pe zi”.

Deepa Nakmode, doctorandă la UniSA, spune că implantul in-situ este conceput pentru a elibera atât levodopa, cât și carbidopa în mod constant timp de o săptămână, menținând niveluri plasmatice constante și reducând riscurile asociate cu concentrațiile fluctuante ale medicamentelor: „Invenția noastră a fost acum depusă pentru un brevet australian”.

Eficacitatea și siguranța gelului injectabil, confirmată de teste

Universitatea australiană a anunțat, recent, că testele de laborator extinse au confirmat eficacitatea și siguranța sistemului. 

Concret, mai mult de 90% din doza de levodopa și mai mult de 81% din doza de carbidopa au fost eliberate în decurs de șapte zile, potrivit studiului publicat în Drug Delivery and Translational Research.

De asemenea, implantul s-a degradat cu peste 80% într-o săptămână și nu a prezentat toxicitate semnificativă în testele de viabilitate celulară.

Mai mult, dezvoltatorii noului medicament spun că formula poate fi administrată cu ușurință printr-un ac fin, ceea ce reduce disconfortul și elimină necesitatea unui implant chirurgical.

„Implicațiile acestei cercetări sunt profunde”, spune profesorul Garg: „Reducerea frecvenței dozării de la mai multe ori pe zi la o injecție săptămânală este un pas mare înainte în terapia Parkinson. Nu îmbunătățim doar modul în care este livrat medicamentul, îmbunătățim viața pacienților”.

Parkinson este a doua cea mai frecventă tulburare neurologică și afectează în prezent peste 8,5 milioane de oameni din întreaga lume.

Tehnologia poate fi adaptată și pentru cancer sau diabet

Mai mult, oamenii de știință subliniază că această tehnologie ar putea fi adaptată și pentru alte afecțiuni cronice, cum ar fi cancerul, diabetul, alte tulburări neurodegenerative, în gestionarea durerii și în infecțiile cronice, care necesită administrarea medicamentelor pe termen lung.

Mai exact, sistemul poate fi reglat pentru a elibera medicamente pe o perioadă care variază de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de nevoile terapeutice.

Cercetătorii de la UniSA speră să înceapă studiile clinice cu acest nou medicament în curând. 

Boala Parkinson este considerată a fi maladia cu cel mai rapid ritm de creștere a numărului de persoane diagnosticate la nivel mondial, dintre bolile care afectează creierul, iar cercetări recente au arătat că numărul pacienților se va dubla până în 2050. Specialiștii atrag atenția că este esențială identificarea simptomelor (tremurături, rigiditate și mișcare lentă) și diagnosticarea maladiei în etapele sale inițiale, înainte ca manifestările să devină foarte vizibile.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu